Fermierii își distrug podgoriile! Lumea are prea mult vin

Publicat: 09 mart. 2024, 20:10, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Fermierii își distrug podgoriile! Lumea are prea mult vin

Industria se află la un punct de inflexiune deoarece schimbarea obiceiurilor de consum de băuturi și condițiile economice slabe par să persiste.

Un cultivator australian de struguri, Tony Townsend, a distrus jumătate din via sa de 14 hectare anul trecut.

Deși strugurii erau sănătoși și viguroși, el a estimat că ar fi pierdut aproximativ 35.000 de dolari australieni (23.000 de dolari americani) pentru a-i recolta. Din cauza unui val de căldură, a fost nevoit să amâne dezrădăcinarea restului, însă intenționează să termine treaba odată ce vremea se răcește – pierzând astfel toate viile pe care le-a îngrijit timp de ultimul deceniu.

„Mi-a plăcut să fac parte din industria vinului, însă continuarea activității în acest fel era pur și simplu nesustenabilă din punct de vedere economic”, a spus Townsend de pe ferma sa, unde o grămadă de plante aruncate așteaptă să fie arsă, scrie Bloomberg.

El locuiește în Riverland, o regiune din Australia de Sud care produce aproximativ o treime din strugurii zdrobiți ai națiunii. Din 2020, o combinație de creșteri ale costurilor generate de pandemie și taxe vamale impuse de China a dus la creșterea ofertei și la scăderea prețurilor în țară. Deși Townsend nu a depins niciodată în totalitate de cultivarea strugurilor pentru pentru lucrează cu jumătate de normă în turismul vinului și gastronomic. Dar nu toți fermierii au avut norocul lui.

„Sunt mulți oameni care nu văd un viitor în industria vinului”, a declarat Lyndall Rowe, director executiv al Riverland Wine, un grup din industrie care reprezintă cultivatorii și producătorii de vin.

Aceasta este o problemă care se manifestă în toată lumea. Deși producția globală a atins un minim al ultimilor 60 de ani în 2023, supraoferta de vin persistă, ceea ce înseamnă că cererea scade și mai rapid. Iar în timp ce datele de la Organizația Internațională a Viei și Vinului arată că, din cel puțin 1995, consumul global a rămas în urma producției de vin, industria a ajuns într-un punct de cotitură, deoarece schimbarea obiceiurilor de consum și condițiile economice slabe par să persiste.

California se confruntă în prezent cu „unul dintre cele mai grave dezechilibre dintre cerere și ofertă pe care le-am văzut în 30 de ani”, a declarat Stuart Spencer, director executiv al Comisiei Lodi Winegrape din Valea Centrală. Între timp, Australia a produs cea mai mică cantitate de vin din ultimii 15 ani în sezonul 2022-2023, dar continuă să se lupte cu niveluri istorice de stocuri ridicate, potrivit unui raport din noiembrie al grupului din industrie Wine Australia.

Pe lângă COVID, costurile pentru intrări precum combustibilul și îngrășămintele chimice au crescut din cauza războiului din Ucraina, iar primele de asigurare cresc din pricina schimbărilor climatice, a declarat Richard Halstead, director de operațiuni pentru informații despre consumatori la compania de cercetare a băuturilor alcoolice IWSR.

„Creșterile recente și abrupte ale costurilor pentru intrări au destabilizat modelul economic foarte delicat al vinului”, a spus el.

Între timp, schimbările pe termen lung în obiceiurile de consum prind rădăcini, vinul roșu fiind cel mai afectat. Din ce în ce mai mulți oameni beau vin spumant, rose sau alb cu un conținut mai scăzut de alcool în loc de vin roșu, a declarat Christophe Chateau, purtător de cuvânt al Consiliului Vinului din Bordeaux. De asemenea, consumatorii din Generația Z consumă mai puțin alcool, alimentând o creștere a băuturilor non-alcoolice.

De exemplu, în Riverland, Rowe nu se așteaptă ca mulți producători de vin roșu, care reprezintă aproape toată producția regiunii, să poată vinde cu profit în acest sezon, în timp ce unii fermieri înlocuiesc vița de vie cu alte culturi precum migdalele sau pepenii.

Pe lângă pandemia COVID-19, costurile pentru inputuri precum combustibilul și îngrășămintele au crescut din cauza războiului din Ucraina, iar primele de asigurare cresc din cauza schimbărilor climatice.

În ciuda acestor provocări, schimbările în obiceiurile de consum și condițiile economice lipsite de strălucire indică o nouă realitate în industria vinicolă. Astfel, mulți fermieri se văd nevoiți să ia decizii dificile pentru a face față noilor condiții.

În Spania, există o supra ofertă de vin roșu Rioja, în timp ce cererea pentru vinul alb este ridicată, potrivit lui José Luis Benítez, director general al Federației Spaniole a Vinului.

„Cultivatorii vor avea probleme în următorii doi ani pentru că nu poți transforma vinul roșu în vin alb”, a spus el.

Guvernul francez a alocat inițial 200 de milioane de euro (216 milioane de dolari) pentru a ajuta cultivatorii din toată țara să își dezrădăcineze viile și să își trimită vinul pentru a fi transformat în etanol, promițând fiecărui cultivator 75 de euro pe hectolitru. Bordeaux, o regiune importantă producătoare de vin roșu, a primit fonduri suplimentare pentru a dezrădăcina 9.500 de hectare de teren.

Însă distrugerea surplusului nu are un efect major. Franța a depășit Italia pentru a deveni cel mai mare producător de vin din lume în 2023. Numărul participanților la schema de transformare în etanol a fost atât de mare încât fiecare cultivator a putut să vândă doar jumătate din cantitatea dorită, potrivit lui Chateau.

Fermierii blochează autostrada A4 lângă Jossigny, la est de Paris, pe 30 ianuarie. Fotograf: Bertrand Guay/AFP/Getty Images

Viticultorii din Bordeaux au participat la protestele mai ample ale fermierilor francezi din ianuarie, blocând drumuri în toată țara din cauza eliminării subvențiilor la combustibil și a politicilor verzi ale UE. Cultivatorii de struguri au obținut încă 150 de milioane de euro pentru dezrădăcinarea viilor și plantarea culturilor alternative.

Însă pentru o industrie precum cea a vinului, este deosebit de dificil să se adapteze. Mulți producători de vin își continuă activitatea de generații întregi și sunt ancorați în tradiție, iar natura cultivării strugurilor presupune perioade lungi de așteptare, iar strugurii în sine nu pot fi ușor vânduți și redirecționați către alte scopuri.

„Ceea ce plantezi astăzi va finanța salariile copiilor tăi – sau chiar ale nepoților tăi”, a spus Halstead. „Așadar, atunci când piețele se schimbă, poate fi incredibil de dificil să reacționezi rapid.” O vie bine îngrijită poate dura peste 50 de ani, ceea ce înseamnă că ciclurile de investiție tind să fie măsurate în generații, a adăugat el.

De asemenea, brandurile nu au făcut suficiente eforturi pentru a ține pas cu noile schimbări, a declarat Spiros Malandrakis, director de industrie pentru băuturile alcoolice la Euromonitor International. De exemplu, concentrarea pe dezvoltarea brandurilor premium într-o perioadă în care bugetele oamenilor sunt limitate, înseamnă că industria nu reușește să atragă o nouă generație de băutori de vin.

„Dacă nu există branduri de vin ieftine, accesibile și fiabile, oamenii vor renunța la vin și se vor îndrepta spre cocktailuri gata preparate, bere sau băuturi spirtoase ieftine”, a spus Malandrakis, adăugând că folosirea canabisului de către Generația Z a diminuat și atractivitatea vinului.

Pentru mulți fermieri, singura opțiune este să părăsească cu totul industria. Un sondaj realizat de Riverland Wine în 2022 a arătat că aproximativ un sfert dintre cultivatorii din regiune intenționează să renunțe la viticultură în următorii trei ani.

Pentru Townsend, odată ce termină de a-și îndepărta viile, intenționează să repopuleze terenul sterp cu plante native.

„Banii care s-ar fi pierdut din cauza viilor noastre spre sfârșit ne vor aduce acum o bucurie de zece ori mai mare când vom vedea cum animalele și păsările native revin pe pământul nostru”, a spus el.