Viorel, râsul român chemat să revigoreze populația Germaniei (Video)

Publicat: 24 mai 2024, 15:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori

România a devenit interesantă pentru Germania și altfel decât ca furnizoare de forță de muncă. Viorel este un exemplu grăitor în acest sens. În cadrul unui program de refacere a biodiversității, zece exemplare de râs (lynx lynx) din România vor fi mutate în Germania, pentru refacerea diversității genetice a speciei.

Biodiversitatea din pădurile României pare a fi deosebit de apreciată în alte țări din Europa. În timp ce la noi animale emblematice, precum urșii și râși, se înmulțesc în voie, în Germania, de exemplu, sunt pe cale de dispariție.

În acest context, autoritățile germane, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România au inițiat programul “Lynx Thuringia“. Obiectivul programului este de a reface diversitatea genetică a populației de râs din Germania.

În cadrul acestui proiect, 10 exemplare de râs de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcțiile Silvice Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea vor fi capturate și transferate în Germania, până în anul 2027, în vederea creării unui nucleu în Pădurea Thuringiană, care va contribui la refacerea genetică a întregii populații de râși existentă. În prezent, aceasta este divizată în trei nuclee izolate și foarte reduse numeric.

Viorel

Răsul Viorel

În Germania, Pădurea Turingia, cu o suprafață de aproximativ 2.200 km², joacă un rol important pentru refacerea populației de râs din centrul si vestul Europei. O populație stabilă de râs în Pădurea Turingia ar conecta două populații izolate până în prezent în centrul și în sudul Germaniei și Republica Cehă și ar reprezenta un succes major pentru colonizarea altor habitate adecvate din Europa.

Viorel, avangarda râșilor români

Primul exemplar dintre cei zece râși, botezat Viorel, a fost eliberat zilele trecute în Pădurea Turingia. Împreună cu el a fost eliberat și un exemplar de râs femelă, pe nume Frida, născută în captivitate în Germania.Evenimentul a fost filmat.

Următorii râși urmează să fie eliberați, eșalonat, în cursul lunilor următoare.

La evenimentul de mare interes pentru biodiversitatea din Europa au mai participat, alături de Ministrul Mediului din Thuringia, reprezentanți ai Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) din România, alte persoane din cadrul Ministerului Mediului și Agriculturii, precum și dr. Volker Gebhart, membru al Consiliului de Administrație al Thuringen Forst, dr. Katrin Vogel, directoarea Parcului Natural Hainich și a Centrului pentru Pisici Sălbatice Hutscheroda, dr. Markus Port, coordonator al proiectului din partea BUND și al Universității din Gottingen, dr. Max Boxleitner, expert în râși din partea WWF Germania, Frank Herrmann, directorul general al asociațiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia, și Ludwig Gunstheimer, președintele asociațiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia.

Viorel, masculul râs care le va fermaca pe nemțoaice

Viorel, mândria râșilor români

Un proiect similar s-a desfășurat în urmă cu patru ani în Slovenia. Și acolo, râșii din România au contribuit la refacerea populației din acea țară. După relocarea lor s-a constatat o refacere spectaculoasă a populației acestei specii.