Virgil Popescu, despre cutremur: Au fost anumite declanșări în sistemul energetic național

Publicat: 14 feb. 2023, 18:06, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Virgil Popescu, despre cutremur: Au fost anumite declanșări în sistemul energetic național

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut o serie de precizări privind sistemul energetic național, în contextul cutremurului produs în Gorj, care „a fost mult mai puternic decât cel de luni”.

”În condițiile în care regiunea de Sud-Vest a fost afectată astăzi de un cutremur cu epicentrul în județul Gorj, Sistemul Energetic Național a funcționat fără probleme, asigurându-se în bune condiții atât producerea, cât și furnizarea energiei electrice și gazelor naturale.

De altfel, la această oră, România este exportator de energie electrică.

Trebuie spus că evenimentul seismic de astăzi a fost resimțit mai puternic decât cel de ieri, existând și anumite declanșări în SEN, însă acestea nu au afectat funcționarea în condiții optime a Sistemului Energetic Național.

Am cerut tuturor companiilor din portofoliul Ministerului Energiei, producătorilor, dar și distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale, precum și Transgaz și Transelectrica, să analizeze și să actualizeze, dacă este cazul, planurile de intervenție în caz de cutremur.

Nu este motiv de panică și nu trebuie să ne alarmăm, este doar o măsură de precauție și responsabilitate”, a spus ministrul Popescu.

El a adăugat că solicitat ca toate companiile din Ministerul Energiei, dar şi producătorii şi distribuitorii de gaze naturale şi energie electrică să analizeze şi să actualizeze planurile de intervenţie în caz de cutremur.

„Am cerut tuturor companiilor din portofoliul Ministerului Energiei, producătorilor, dar şi distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale, precum şi Transgaz şi Transelectrica, să analizeze şi să actualizeze, dacă este cazul, planurile de intervenţie în caz de cutremur. Nu este motiv de panică şi nu trebuie să ne alarmăm, este doar o măsură de precauţie şi responsabilitate”, a completat ministrul PNL.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o discuţie telefonică cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat în legătură cu cutremurul produs, marţi, în regiunea Olteniei. De asemenea, în urma unor consultări cu ministrul de Interne Lucian Bode, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, în cadrul centrului de coordonare din minister, mai transmite Guvernul.

În zona Olteniei sunt cele mai mari termocentrale din țară: Turceni, Rovinari și Craiova.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) anunţă că au existat decuplări la alimentarea de servicii generale la Sucursala Electrocentrale Rovinari, inforemază Agerpres.

Conform sursei citate, realimentarea a fost reluată în 20 de minute prin recuplarea transformatoarelor, iar grupurile energetice au rămas în paralel pe toată perioada şi protecţiile au funcţionat corect. „În Sucursalele Electrocentrale Turceni şi Işalniţa, precum şi în carierele miniere din cadrul CE Oltenia nu s-au înregistrat probleme în exploatare”, se arată într-un comunicat al CEO.

Un cutremur de magnitudine 5,7 pe Richter a avut loc marți după-amiază, la ora 15.16, în sudul României, la Târgu-Jiu. Seismul a avut loc la o adâncime de 40 de kilometri.

Potrivit datelor de la Institutul de Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la 10 km sud de epicentrul seismului care a avut loc luni în aceeași zonă.

Cutremurul s-a produs la 70km N de Craiova, 70km V de Pitesti, 97km S de Sibiu, 149km SV de Brasov, 160km V de Ploiesti, 177km V de Bucuresti, 198km NV de Ruse, 205km S de Cluj-Napoca, 234km E de Timisoara, 244km NE de Nis.