Virginia Zeani, una dintre cele mai mari soprane din istoria României a murit

Virginia Zeani, una dintre cele mai mari soprane din istoria României, a murit la vârsta de 97 de ani.Îndrăgita artistă a avut o carieră impresionantă, de peste 30 de ani, în afara țării.Cunoscuta soprană a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de mari tenori,precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Vestea morții sale a fost dată de organizatorii Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” de la Târgu Mureş, pe Facebook.

„Am aflat cu profundă emoţie şi imensă tristeţe vestea decesului celei care a fost Virginia Zeani. În cursul bogatei sale cariere, Virginia Zeani a străbătut întreaga lume şi a cunoscut bogăţia diversităţii lirice a umanităţii. A influenţat nu doar traiectoria unor artişti lirici din ţară, cât în special pe cea a unora dintre cei mai renumiţi artişti lirici mondiali. De la Luciano Pavarotti la Andrea Bocelli. Durerea pe care mulţi dintre noi o simţim în faţa acestei pierderi poate fi alinată doar de omagiile numeroase, pe deplin meritate, care i se aduc Virginiei Zeani, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, de respectul şi de rugăciunile care o însoţesc din West Palm Beach, unde a decedat, până în Solovăstrul ei natal. Astăzi, gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către cei apropiaţi ai săi, care resimt marea durere provocată de deces. În calitatea asumată prin Festivalul Regal de Opera Virginia Zeani, prin care principalul rol este acela de a recupera personalitatea artistică a Virginiei Zeani, avem convingerea fermă că plecarea dintre noi a celui mai mare artist liric al secolului XX lasă în urmă un loc gol şi o provocare uriaşă de îndeplinire a unor sarcini viitoare asumate la standarde foarte înalte”, au anunţat, marţi, organizatorii Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” de la Târgu Mureş, pe Facebook.

Cine era Virginia Zeani?

Virginia Zeani s-a născut la Solovăstru, pe 21 octombrie 1925, iar în anii ’50, ’60 şi ’70 a fost una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii. Timp de 25 de ani, aceasta a fost cunoscută ca „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Cunoscuta soprană a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de mari tenori, precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

De-a lungul carierei sale, aceasta a reușit să obțină peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale și e doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2011, aceasta a primit de la regele Mihai I Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”.

2 COMENTARII

 1. Tuturor celor care o plâng în aceste zile pe Virginia Zeani le sugeram sa citeasca sau sa reciteasca în memoria ei minunata carte ” Canta che ti passa” ( Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu, Editura Galaxia Gutenberg, 2011, ISBN 978-973-141-307-05, Editia a doua, revazuta si adaugita ).

  Absolut remarcabila, minunata: si prefata semnata de Preasfintitul Episcop Virgil Bercea de la Oradea!

  Cu puterile gândului si ale rugaciunii o vom petrece si noi pe ultimul ei drum dincolo de zare, recunoscatori ca am avut privilegiul sa o admiram si ascultam, demult, si pe scena (Brasov, 1970 La Traviata, Bucuresti 1970 Aida).

  Pentru întreaga noastra familie, de la mic la mare, vocea ei inegalabila si inconfundabila a fost si va ramâne mereu o aleasa sarbatoare a sufletului…
  Requiescat in pace!

  Dres. Dorina si Karl-Ernst Nowak cu copiii si nepotii
  Ottersberg-Germania

 2. Tuturor celor care o plâng în aceste zile pe Virginia Zeani le sugeram sa citeasca sau sa reciteasca în memoria ei minunata carte ” Canta che ti passa” ( Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu, Editura Galaxia Gutenberg, 2011, ISBN 978-973-141-307-05, Editia a doua, revazuta si adaugita ).

  Absolut remarcabila, minunata: si prefata semnata de Preasfintitul Episcop Virgil Bercea de la Oradea!

  Cu puterile gândului si ale rugaciunii o vom petrece si noi pe ultimul ei drum dincolo de zare, recunoscatori ca am avut privilegiul sa o admiram si ascultam, demult, si pe scena (Brasov, 1970 La Traviata, Bucuresti 1970 ) Pentru întreaga noastra familie, de la mic la mare, vocea ei inegalabila si inconfundabila a fost si va ramâne mereu o aleasa sarbatoare a sufletului…
  Requiescat in pace!

  Dres. Dorina si Karl-Ernst Nowak cu copiii si nepotii
  Ottersberg-Germania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...