Von der Leyen promite sprijin sub formă de lichidităţi pentru producătorii de electricitate

Măsurile de intervenţie în regim de urgenţă ale Uniunii Europene pe piaţa de energie vor include şi sprijin pentru producătorii de electricitate care se chinuie să găsească suficiente lichidităţi pentru a garanta tranzacţiile pe fondul fluctuaţiilor mari ale preţurilor la gaze naturale, transmite Bloomberg.

Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se reunească vineri pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit luni, într-o postare pe Twitter, o parte dintre posibilele propuneri care vor fi discutate vineri, printre care se numără şi sprijin sub formă de lichiditate pentru producătorii de electricitate.

Multe companii au dificultăţi în a acoperi apelurile în marjă, o cerinţă pentru garanţii suplimentare care să garanteze o poziţie de tranzacţionare atunci când preţurile cresc. În ultimele zile, Suedia şi Finlanda au pus la punct un sprijin în regim de urgenţă pentru a ajuta companiile de utilităţi, care au probleme în a acoperi cerinţele de garanţii pentru a evita o criză similară celei provocate de prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers.

Pe lista de măsuri elaborată de Cehia, ţara care în acest moment deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, este o linie de credit disponibilă la nivelul întregii Europe pentru participanţii de pe piaţă care se confruntă cu apeluri în marjă foarte mari.

Uniper SE, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a cerut Guvernului alte împrumuturi de asistenţă în valoare de patru miliarde de euro, ceea ce ar duce sprijinul total al Guvernului la peste 20 de miliarde de euro.

Compania austriacă de utilităţi Wien Energie a primit săptămâna trecută o linie de credit în valoare de două miliarde de euro de la Guvernul austriac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...