Votez pe …niciunul dintre candidații înscriși pe lista de vot!

Publicat: 25 mart. 2024, 06:27, de Ion Teleanu, în POLITICĂ , ? cititori
Votez pe ...niciunul dintre candidații înscriși pe lista de vot!

A mai rămas puțin timp până la alegerile locale și cele europarlamentare din 9 iunie 2024, adică vreo două luni și jumătate.

Partidele politice s-au înmulțit mai ceva decât ciupercile după ploaie, iar numărul celor care-și anunță candidatura pentru fotoliile de primar, consilier local și județean, dar și europarlamentar depășește cu mult pe cei peste 300.000 de păgubiți FNI. Se fac alianțe, se desfac alianțe, unii susțin pe alții, ceilalți se dezic de alții. Circ total, ieftin, dar pe mulți, mulți bani publici! Dar, până la urmă „Vorba e… eu pentru cine votez?” cum spunea cetățeanul turmentat din „O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale. Cum cu cine? Cu omul politic!

Dar, „Politicienii sunt ca scutecele. Trebuie schimbaţi în mod regulat şi din acelaşi motiv”, spunea Mark Twain. Însă, din păcate noi votăm, din patru în patru ani, o listă de candidați impusă de partide, iar partidele își impun oameni după „vocea și talentul meu”! Și nicidecum cum ne sfătuia fost secretar de stat al SUA, Colin Powell: „Nu votați doar pentru o persoană, în opinia mea, votați pentru o agendă. Votați pentru o platformă. Votați pentru o filozofie politică”.

Din păcate, din patru-n patru ani, sau din cinci în cinci ani, suntem chemați la urne să-i votăm pe cei puși pe o listă. Astfel, s-a ajuns ca prezența la vot să fie din ce în ce mai scăzută, iar nivelul clasei politice să se degradeze într-un mod de neimaginat. Practic, alegătorii sunt scârbiți de mitocănia, mahalagismul și submediocritatea clasei politice și refuză să mai iasă la vot, dând astfel posibilitatea „miticilor” și „mojicilor” să se aleagă între ei, adică să se legitimeze cu votul doar al susținătorilor.

Elocvent este în acest sens cazul candidaților la Primăria Capitalei din 2020. În București au venit la urne 672.004 alegători, asta însemnând 36,76% din totalul cetățenilor cu drept de vot-1.827.726. Dintre cei prezenți la vot, 42,81%, adică 282.631, au votat cu Nicușor Dan. Astfel, reiese că Nicușor Dan a fost ales doar de 15,4% dintre bucureștenii cu drept de vot, ceea ce înseamnă că doar aproape unul din șapte bucureșteni l-a ales. Dar, cu toate acestea el ajuns primarul Capitalei și decide destinele tuturor celor peste 2.000.000 de locuitori și, totodată, are pe mână de un buget de circa 2.000.000.000 de euro. Adică, este al doilea om în stat după președintele Românie ca număr de voturi, dar este reprezentantul unei minorități de doar 15% care decide destinele tuturor celor peste 2.000.000 de bucureșteni. Trist, dar adevărat! Dar, această realitate tristă s-a clonat în aproape toate localitățile din România și, astfel, s-a ajuns ca minoritatea să decidă în numele majorității. Ce este de făcut ca românii să nu mai fie dezamăgiți de cei aleși? O soluției ar fi să susținem ca pe buletinul de vot, indiferent pentru care alegeri și pentru care tur, să se menționeze și opțiunea de a vota și căsuța „Niciunul dintre candidații înscriși pe lista de vot”.

În acest mod, se elimină suspiciunea că, pe un buletin de vot fără ștampilă, poate să aplice altcineva o ștampilă fraudulos dar și că nu vor mai fi atâtea buletine anulate ca atunci când se aplică ștampila pe mai multe nume de teama fraudei de la punctul anterior. De asemenea, prin această nouă căsuță de vot se lărgește sfera de opțiuni si, totodată, scade numărul persoanelor care votează după criteriul „dintre două rele, aleg răul cel mai mic”.

Pratic, prin bifarea căsuței „Niciunul dintre candidații înscriși pe lista de vot” s-ar vedea cât de reprezentativ este cel ales, dar și câți nu-l susțin. Numai că, în mod surprinzător, în realitatea de la noi și nu numai, cei care votează nu se simt responsabili de eşecul celor pe care i-au votat și, astfel, am ajuns la vorbele lui Platon: „Una dintre sancțiunile pentru refuzul de a participa la politică este că ajungi să fii guvernat de inferiorii tăi”. Dar, din păcate, vorbele lui Platon au devenit religie în România, iar noi am devenit captivi realității creionate de Mark Twain: „Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”!