Vouchere sociale de 250 lei. Ministrul Muncii: „Nu există o listă de alimente ce pot fi cumpărate cu voucherele”

Publicat: 30 iun. 2022, 21:37, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Vouchere sociale de 250 lei. Ministrul Muncii:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, lămurește câteva aspecte importante legat de folosirea voucherelor de 250 lei acordate persoanelor vulnerabile. Mai precis, ministrul o dă la întors și spune, acum, că nu există o listă de alimente ce pot fi achiziționate cu aceste vouchere, chiar dacă anterior declarase cu totul altceva.  

Pe de altă parte, ministrul îi asigură pe cei care nu au primit cardurile în luna iunie, că acestea vor ajunge în iulie și vor primi inclusiv suma pentru luna iunie.

„Există riscul să nu putem încheia până mâine (n.r. – joi) toate livrarile de carduri către cetăteni. Cei care primesc cardurile în luna iulie vor primi si sumele aferente lunii iunie. Sumele nu vor fi pierdute. Nu există o listă de alimente care pot fi cumpărate cu aceste vouchere”, a declarat Marius Budăi la România Tv.

În luna aprilie, același Marius Budăi declara, însă, că sunt șase alimente de bază care se pot cumpăra cu aceste vouchere: pâine, cartofi, orez, ulei, carne de pui şi ouă, cu mențiunea că este foarte posibil ca lista să fie modificată. Voucherele pot fi utilizate la hipermarket, magazine și pieţe, mai preciza el.

De altfel, nici în OUG nr. 63 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia nu este menționată vreo eventuală listă de alimente ce pot să fie cumpărate cu voucherele.

În actul normativ se precizează doar că ”prețurile necesare pentru traiul zilnic al populației au înregistrat creșteri în unele situații și de peste 50%, în categoria acestora încadrându-se prețul alimentelor de bază: ulei, zahăr, făină, orez, precum și alte produse de asemenea natură necesare asigurării unui standard de viață decent pentru populație”.

Până miercuri seara, reprezentanţii Poştei reuşiseră să livreze peste 350.000 de carduri sociale, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cine primește voucherele

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) acordă vouchere sociale următoarelor categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Citește și Voucherele sociale de 250 lei, repartizarea pe județe. Unde puteți suna în caz de probleme

De asemenea, voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, potrivit MIPE.

Citește și Vouchere sociale – Lista magazinelor unde pot fi folosite tichetele pentru alimente în valoare de 250 lei