Vremea 24 iunie: Caniculă și disconfort termic accentuat, zonele unde sunt așteptate furtuni și grindină

Publicat: 24 iun. 2024, 09:06, de Cristina Cohuț, în METEO , ? cititori
Vremea 24 iunie: Caniculă și disconfort termic accentuat, zonele unde sunt așteptate furtuni și grindină
Vremea o ia razna în ultimul weekend de primăvară. Temperaturi de iulie la finalul lunii mai

Astăzi, valul de căldură va persista în regiunile sud-vestice și sudice, unde se va resimți puternic canicula și disconfortul termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vremea de astăzi va prezenta temperaturi ce vor varia între 26 și 37 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu perioade în care vor fi înnorări accentuate temporar, însoțite de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, ce vor afecta în principal zona montană, în mare parte din Transilvania, local în Moldova, Muntenia și pe arii restrânse în restul teritoriului.

Aversele vor fi caracterizate și de intensitate torențială, cu cantități locale de apă ce pot depăși 20…30 l/mp, însoțite de vijelii și grindină.

În București, valul de căldură va persista, accentuând disconfortul termic, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) apropiindu-se de pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare la lăsarea serii, când vor fi posibile ploi scurte. Vântul va sufla moderat în general, iar temperatura maximă, fiind mai scăzută comparativ cu ziua precedentă, se va situa între 35 și 36 de grade Celsius.

În zonele montane, vremea va fi predominant instabilă. În timpul zilei, vor fi înnorări temporare accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Aversele vor fi caracterizate și de intensitate torențială, cu posibilitatea depășirii pragului de 20…30 l/mp, însoțite de vijelii și grindină. Noaptea, cerul va fi variabil, iar ploile vor fi slabe și izolate. Temperaturile vor scădea ușor față de ziua anterioară.

La malul mării, vremea va fi predominant frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări temporare mai ales în timpul zilei. Temperaturile maxime vor oscila între 27 și 29 de grade Celsius. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius.