Zeci de păsări flamingo au colorat Delta Dunării (Video)

Publicat: 23 mai 2024, 21:22, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
Zeci de păsări flamingo au colorat Delta Dunării (Video)
Foto: blogspot.com

Zeci de păsări flamingo au poposit, începând de ieri, în mai multe zone de pe brațul Sfântu Gheorghe. Acesta este un lucru destul de rar în țara noastră.

„Astăzi (n.r. – ieri, 22 mai) sărbătorim Ziua internațională a Biodiversității și, ca un răspuns la întrebarea ”De ce protejăm Delta Dunării?”, în oazele de liniște de pe brațul Sfântu Gheorghe au făcut din nou un scurt popas de odihnă și hrănire păsările flamingo.

Cu penajul lor în diferite nuanțe de roz și modul grațios în care se mișcă prin apele puțin adânci în căutarea hranei, ca adevărați ambasadori ai biodiversității, vin și adaugă un plus de frumusețe habitatelor naturale deltaice.

Dat fiind faptul că au tendința să plece din locurile în care oamenii se apropie prea mult, inspectorii ecologi ai ARBDD au ales să le urmărească de la o distanță ceva mai mare.

Sperăm să le revedem mereu mai des, și dacă se vor simți suficient de în siguranță, poate în viitor vor și cuibări în zonă”, se spune într-o postare pe Facebook a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Urmând link-ul alăturat puteți viziona filmarea cu splendidele păsări, realizată de specialiștii ARBDD: (20+) Facebook

În 2021, când au mai poposit în Deltă, reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa a declarat că păsările flamingo nu au cuibărit în zonă, din cauză că au fost stresate de vizitatori.

„Au fost hăituite continuu de turişti, fotografi, de ‘binevoitori’, toată lumea le-a urmărit cu drone, cu bărci, cu tot ce e posibil pentru a face o poză bună, mai de lăudat. Aici au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a spus Domșa.

Specific acestor păsări este că, odată cu vârsta, penajul lor își schimbă culoarea. Ies din ou albe, apoi, cu timpul, din cauza dietei, încep să capete o nuanță tot mai accentuată de roz.

„Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt ape puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți”, au mai spus reprezentanții ARBDD.