Zelenski cere ajutor Bucureștiului: „Ne apărăm libertatea! Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către țările din Formatul Bucureşti 9 (B9) – România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia – pentru a oferi Kievului asistenţă în apărare, de a impune sancţiuni şi a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

Apelul lui Zelenski vine în ziua în care se va organiza Formatul București 9 la Varșovia. La întâlnirea prin videoconferință de vineri va participa și vicepreședintele SUA Kamala Harris. Preşedinţii ţărilor participante la „Formatul Bucureşti 9” se întâlnesc, vineri, într-un summit extraordinar la Varşovia, pentru a aborda situaţia din Ucraina după invazia Rusiei asupra acestei ţări.

Formatul București 9 este inițiat de România și Polonia și include alte 7 state din estul și centrul Europei, toate membre UE și NATO. Cele 9 țări au decis înființarea organizației , în 4 noiembrie 2015, după acțiunile regimului Putin în Ucraina în 2014, ce au dus la anexarea ilegală a Crimeei de Rusia și la intervenția din est, din Donbas, pentru a controla conflictul separatiștilor proruși din Donețk și Luhansk.

Klaus Iohannis a anunţat miercuri că s-a decis organizarea unui summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9) în privinţa coordonării răspunsului în fața Federației Ruse.

„Am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia, un summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina”, a anunțat Iohannis pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole