Ziua Holocaustului. ”Să ne amintim cum a început totul: antisemitismul şi ura au dat naştere Holocaustului”, spune Ursula von der Leyen

Publicat: 27 ian. 2024, 13:30, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Ziua Holocaustului. ”Să ne amintim cum a început totul: antisemitismul şi ura au dat naştere Holocaustului”, spune Ursula von der Leyen
foto: The Times of Israel

27 ianuarie este Ziua Holocaustului, ocazie cu care președinta Comisiei Europene a vorbit despre ură: ”Nu există loc pentru ură împotriva evreilor în Europa și să neamintim cum a început totul: antisemitismul și ura au dat naștere Holocaustului”.

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, a fost adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forţele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen, citată într-un comunicată, a apreciat că, după atacurile teroriste comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie 2023, „comemorarea Holocaustului a căpătat o nouă semnificaţie”.

Evreii europeni „trăiesc din nou cu frică”, pentru că sunt „hărţuiţi şi atacaţi” pe străzi, şcoli şi universităţi şi multe sinagogi au suferit acte de vandalism, subliniază președinta Comisiei Europene.

„Numărul fără precedent de acte antisemite pe care le-am văzut în toată Europa ne aminteşte de cel mai întunecat moment din istoria noastră. Totuşi, ceea ce este diferit acum este că suntem cu toţii de partea comunităţilor evreieşti”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Ea ne-a invitat la o întoarcere în timp spre a ne reaminti cum a început această tragedie: „Trebuie să ne amintim cum a început totul: antisemitismul şi ura au dat naştere Holocaustului. Este de datoria noastră, ca europeni, să construim o UE liberă de antisemitism şi de orice formă de rasism şi discriminare. Dacă Europa îi dezamăgeşte pe evrei, Europa ne va fi greşit tuturor”, a subliniat ea.

Întoarcere în timp

Aproximativ 1,1 milioane de oameni au fost uciși numai la Auschwitz, 90% dintre aceștia fiind evrei. Și lagărul de la Auschwitz este doar unul dintre nuneroasele lagăre de concentrare și exterminare în masă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit documentarului DW ”Ce este Ziua Internațională de Comerorare a Holocaustului”, pe parcursul celei de-a doua conflagrații, în aceste lagăre ale morții au pierit peste șase milioane de evrei, sute de mii de sinti și romi, persoane cu dizabiltăți, oponenți politici ai nazismului (în special de stînga), homosexuali, criminali sau ”asocial (persoane considerate de regimul hitlerist că duc o existență parazigară și sunt ”ballast pentru societate), prizonieri de război, Martori ai lui Iehova și nenumărați alții”.

Să ne reaminti că termenul Holocaust  provine din limba greacă și înseamnă ”complet ars”.

 În Israel, ziua comemorării victimelor Holocaustului nu este 27 ianuarie, ci Yom HaShoah, care de obicei este în aprilie. Atunci, în tot Israelul sirenele sună timp de două minute, autobuzele, mașinile se opresc și parcă toată lumea încremenește. Oamenii tac, spre a-și aduce aminte de victimele acestei tragedii.

În acest an, potrivit documentarului DW, această comerorare se concentrează asupra ”memoriei intergenerațională”. În fața Bundestagului este așteptată Eva Szepesi, eliberată de la Auschwitz la 27 ianuarie 1945, când avea 12 ani. Iar în numele următoarei generații, va vorbi jurnalistul Marcel Reif, al cărui tată a supraviețuit Holocaustului.