Ziua Internațională a Copilului Orfan: În România, peste 3.300 de copii trăiesc încă în centrele de plasament

Ziua Internațională a Copilului Orfan amintește an de an o realitate dură cu care România se confruntă. O astfel de zi găsește mii de suflete în centrele de plasament, departe de afecțiunea unei familii.

Ziua Internațională a Copilului Orfan, apăsătoare și dureroasă

Fiecare copil vine pe lume pregătit să primească și dă dăruiască iubire. Nu toate sufletele care ajung pe această lume au însă șansa de a trăi într-un astfel de mod.Bucuria unei bucuria de a avea o familie le este răpită multor copii, atât din România cat și din întreaga lume. An de an centrele de îngrijire sunt pline de copii e raportați către instituțiile specializate că simple cifre în documente. Această realitate tristă pare departe de o societate civilizată însă din nefericire România se confruntă în prezent cu ea.

Unul dintre principalele motive pentru care copiii ajung în centru de plasament în țara noastră este sărăcia. Oricât de greu de crezut pare a fi numeroase mame decid să-și părăsească copii chiar din maternitate.Astfel șansa unei vieți normale, a unei dezvoltări armonioase este răpită odată cu acel moment.

Conform datelor oficiale ale Hope and Homes, la ora actuală un România trăiesc în centre ale statului 3300 de copii.  În trecut însă, numărul lor depășea 10.000. Cu bunăvoința Hope and Homes for Children România, 65 de orfelinate au fost închise. Astfel, un număr impresionant de copii au primit o șansă în plus de a avea o viață normală.

Cele mai multe suflete au ajuns în casele familiale construite de Hope and Homes for Children. Organizația a creat 121 de astfel de locuințe pe care copiii să le poată numi „acasă”.

EXCLUSIV Ce se întâmplă cu copiii abandonați după ce fac 18 ani? Ajung adulți sănătoși sau viitori infractori?

Totuși, acest demers nu este suficient. Numeroase suflete au în continuare nevoie de sprijinul statului sau al organizațiilor.

În acest sens, Hope and Homes Hope and Homes intenționează să demareze o inițiativă aparte. În urma acesteia, copiii care provin din plasament și care au rezultate de excepție la învățătură să primească burse.

„Dăm startul Burselor DAR, program menit să susțină copiii vulnerabili, cu rezultate extraordinare la scoală, în arte sau sport, pentru ca ei să poată excela în continuare”, declară Robert Ion – Director de Fundraising și Comunicare Hope and Homes for Children România.

Cât plătește Statul român alocații la copii într-o singură lună


Ce se întâmplă cu tinerii de 18 ani care ies din plasament

Din păcate, statul nu a conceput până la ora actuală o traiectorie sigură pentru tinerii vulnerabili care ies din plasament la 18 ani. Astfel, în momentul respectiv aceștia primesc un ajutor de 2300 de lei. Alături de această sumă este adăugată și alocația, strânsă într-un cont cu numele copilului pe toată durata șederii în plasament.

Odată cu ieșirea în lumea reală, tinerii din plasament se lovesc de numeroase impedimente. Fie în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, a unei locuințe, etc. Inclusiv oficialii din sistem, recunosc că statul are lacune serioase în ceea ce privește ghidarea acestor tineri spre o viață decentă.

Din nefericire, Ziua Internațională a Copilului Orfan aduce și în acest an, mai puține zâmbete și atât de multe aspecte dureroase ce reflectă realitatea dură a sufletelor lovite de soartă.

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...