Ziua Porţilor Deschise la MAE; Aurescu: E foarte relevant să deschidem instituţia către public

Publicat: 02 sept. 2022, 17:00, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Ziua Porţilor Deschise la MAE; Aurescu: E foarte relevant să deschidem instituţia către public

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că evenimentul Ziua Porţilor Deschise este unul important, pentru diplomaţi fiind relevantă deschiderea instituţiei către public.

„Aştept cu nerăbdare să văd şi următoarele grupuri de vizitatori. Cred că este un moment important şi pentru noi, pentru diplomaţi, e foarte relevant să deschidem instituţia către public. Adică, să ştie lumea exact ce facem, pentru că, de fapt, Ministerul de Externe lucrează pentru fiecare cetăţean în parte, chiar dacă, la prima vedere pare, aşa, ceva abstract, un exerciţiu între uşi închise sau într-o atmosferă mai selectă. De fapt nu este aşa. Noi lucrăm pentru securitatea cetăţenilor, pentru prosperitatea lor. Încercăm să facem lucrurile mai bune pentru România”, a declarat Aurescu, pentru AGERPRES.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat, vineri, Ziua Porţilor Deschise, o iniţiativă care îşi propune să aducă activitatea diplomatică şi consulară cât mai aproape de cetăţeni, parte a seriei de acţiuni dedicate împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Străine, aproximativ 150 de vizitatori trecând, în primul grup, pragul instituţiei din Aleea Alexandru.

Bogdan Aurescu i-a întâmpinat pe vizitatorii de toate vârstele, de la copii, la studenţi, elevi sau persoane de vârsta a treia, în salonul „Nicolae Titulescu”, invitându-i apoi în biroul său, unde aceştia au putut face fotografii cu şeful diplomaţiei române.

„Pentru noi este un moment important, pentru că ieri am sărbătorit Ziua Diplomaţiei şi asta o facem în fiecare an, dar acum este şi mai important, pentru că este anul în care Ministerul de Externe sărbătoreşte 160 de ani de când a fost înfiinţat. (…) Am încercat să creăm un pic atmosfera unor activităţi diplomatice”, a spus Aurescu.

Ministrul i-a invitat pe oaspeţi să semneze în Cartea de Onoare a instituţiei.

„Este o activitate pe care o facem de regulă cu omologii care vin şi vizitează România şi atunci când ne întâlnim în această sală şi avem consultări îi rugăm să semneze şi în această Carte de Onoare, dar acum aceasta este deschisă special pentru dumneavoastră”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Totodată, el le-a prezentat vizitatorilor o serie de exponate, printre care un exemplar din pledoariile pe care le-a susţinut în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga şi Hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie din februarie 2009, prin care România a obţinut cei 9.700 kilometri pătraţi de platou continental şi zonă exclusivă la Marea Neagră.

Sediul ministerului e deschis publicului larg până la ora 17,00, marcând totodată şi Ziua Diplomaţiei Române, sărbătorită anual la data de 1 septembrie, vizitatorii beneficiind de tururi ghidate ale sediului MAE (organizate din jumătate în jumătate de oră), cu evidenţierea momentelor de schimbare prin care diplomaţia română a trecut în cei 160 de ani şi a activităţii unor figuri emblematice de diplomaţi români.

Astfel, în clădirea centrală a ministerului, publicul va putea viziona elementele expoziţionale amplasate în holul de la intrarea în sediul ministerului şi în Sala „Grigore Gafencu” – documente şi obiecte diplomatice, o expoziţie dedicată costumului diplomatic şi o expoziţie dedicată ilustrului profesor, jurist şi diplomat Vespasian V. Pella, părinte fondator al conceptului Curţii Penale Internaţionale, al dreptului internaţional penal, zona dedicată fotografiilor oficiale şi conferinţelor de presă, precum şi galeria portretelor miniştrilor de externe ai României.

Au fost deschise publicului şi Sala „Mihnea Constantinescu” şi salonul „Nicolae Titulescu”, unde au loc numeroase evenimente din activitatea diplomatică: primiri ale oficialilor străini, consultări politice, întruniri ale Celulei de Criză a MAE, dejunuri şi dineuri de lucru, negocieri, semnări de tratate internaţionale, vizitatorii putând descoperi o parte din atmosfera acestor evenimente. Sunt prezentate originale ale unor tratate şi alte documente internaţionale relevante.

Printre exponate se numără sabia de învestitură a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, oferită de sultanul Abdul Medjid, în anul 1860, cu prilejul vizitei acestuia la Constantinopol, domnitorul Unirii fiind cel care, în 1862, a semnat decretul de reorganizare a Ministerului de Externe.

De asemenea sunt expuse câteva paşapoarte ale unor personalităţi române de marcă, precum George Enescu şi soţia sa Maruca Cantacuzino, Elena Văcărescu, livretul militar al lui Grigore Gafencu sau dosare de personal ale câtorva dinte miniştrii de externe români: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, precum şi câteva tratate încheiate de România de-a lungul timpului, începând cu actul de navigaţie la gurile Dunării, din 1864, când România nu îşi dobândise independenţa, şi încheind cu Hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, prin care România a obţinut pentru prima oară după 1918 teritorii în plus, platoul marin din jurul Insulei Şerpilor.

Totodată, în Sala Gafencu este prezentată şi o expoziţie fotografică AGERPRES.

„Avem şi o expoziţie AGERPRES, pe care am inaugurat-o acum câţiva ani. Se cheamă ‘România Before & After’. Este o comparaţie în imagini despre cum s-a transformat România, o juxtapunere de locuri fotografiate în alb-negru înainte de 1989 şi color în zilele noastre, pentru a putea face o comparaţie despre cum s-a schimbat România”, a declarat pentru AGERPRES şeful Arhivelor Diplomatice ale MAE, Doru Liciu.

Ediţia din acest an a Zilei Porţilor Deschise marchează şi o premieră importantă, vizitatorii având acces pentru prima dată în sediul Centrului de Instruire pentru Personalul Consular, unde li se prezintă serviciile şi procedurile la nivelul unui oficiu consular.