Zuckerberg, Facebook şi pericolul inteligenţei artificiale „ultra smart”

Publicat: 15 feb. 2024, 07:17, de Ovidiu Zară, în OPINII , ? cititori
Zuckerberg, Facebook şi pericolul inteligenţei artificiale
Ovidiu Zară

Pentru miliarde de oameni ai acestei planete, Facebook a ajuns să reprezinte o necesitate vitală. Una toxică, dacă mă gândesc câte vieţi s-au pierdut, ori au fost ruinate, din cauza interacţiunii cu acesta platformă “de comunicare”. Deşi extrem de nociv, Facebook-ul creat de Mark Zuckerberg a ajuns nucleul internetului, având la finele anului trecut circa 2,96 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună la nivel global. Popularitatea de care a ajuns să se bucure această reţea de socializare a făcut ca arhiva strânsă în cei 17 ani de existenţă de compania deţinută de Zuckerberg să devină una gingantică.

Practic, arhiva de care dispune “copilul minune” al Americii a devenit cel mai mare depozit de internet, conţinând, pe lângă datele personale ale celor aproape trei miliarde de utilizatori, câteva sute de miliarde de mesaje, miliarde de texte, dar şi zeci de miliarde de fotografii și videoclipuri. Având la mână aceste date, Zuckerberg a devenit practic cel mai puternic om al planetei. Este omul care poate avea acces la analiza comportamentului oricărui individ, la intenţiile acestuia, la manipularea sau la suprimarea libertăţii de expresie a indivizilor care nu respectă codul de “bune maniere” pe care el l-a inventat. Zuckerberg poate oricând să facă orice doreşte cu oricare dintre utilizatorii de Facebook, dar cel mai important pentru el este că poate oricând să facă bani vânzând datele personale ale utilizatorilor reţelei de socializare.

Profitând de instrumentul pe care l-a creat, Zuckerberg vrea acum să treacă la pasul următor: să folosească miliardele de date ale utilizatorilor de Facebook pentru a dezvolta un nou model „ultra smart” de Inteligență Artificială, care să depășească inteligența umană.
Desigur că obiectivul lui Zuckerberg este realizabil şi se va concretiza foarte rapid. Întrebarea esenţială care se pune este în ce mod va fi afectatã siguranța şi confidențialitate miliardelor de utilizatori de Facebook, dar mai ales libertatea acestora de a se exprima liber dacă nu vor conveni codurilor impuse de Zuckerberg şi elitei pe care el doreşte să o susţină.

Este cert că punând în balanţă influenţa globală de care se va bucura, dar mai ales sutele de miliarde de dolari care-i vor intra în conturi după apariţia pe piaţă a noii sale jucării “inteligente”, americanul nu s-a gândit nicio clipă la chestiunile de ordin etic, ori la efectele letale pe care le-ar putea avea în viitor jucăria artificială pe care vrea să o arunce pe piaţă.

Gândiţi-vă doar o clipă că inteligenţa artificială “ultra smart” pe care doreşte să o creeze Zuckerberg va prinde viaţă urmare a analizării a miliarde de mesaje conţinând identităţi false, manipulări, insulte rasiale, instigări la ură, injurii, ori imagini cu caracter pornografic. Practic fiecare postare, mesaj, fotografie sau filmuleţ postat de fiecare utilizator de Facebook va fi un element crucial pentru antrenarea maşinăriei dorită de american. Las la o parte că o asemenea practică ar afecta iremediabil dreptul la viaţă privată a fiecărui utilizator de bună credinţã şi ar intra în conflict cu legislaţia multor state …
Problema, din punctul meu de vederea, este cât de toxic va fi instrumentul creat de Zuckerberg, atâta timp cât platforma Facebook abundă de mesajele agresive, false sau manipulatorii pe care americanul nu a fost capabil (sau poate nu a dorit?) să le facă dispărute.

Obsedat doar de succesul său financiar și de dominație, Zuckerberg riscă să devină oaia neagră a omenirii dacă inteligenţa artificială “ultra smart” va fi la fel de nocivă ca Facebook, platforma “minune” care a determinat milioane de oameni să se sincidă, să renunţe la a mai citi cărţi sau la a mai comunica faţă în faţă cu semenii.

Cred că “avantajele” creării unui nou instrument „mai inteligent decât omul” ar trebuie totuşi puse în balanţă cu dramele generate de reţelele de socializare, dar şi cu riscurile pe care le incumbă utilizarea neatorizată şi gratuită a datelor personale a miliarde de oameni.
Probabil, însă, că drumul lui Zuckerberg spre succes şi dominaţie nu va ţine cont de nimic atâta vreme cât utilizatorii de Facebook nu sunt decât nişte sclavi moderni bucuroşi că muncesc fără remuneraţie pentru ca averea şi influenţa americanului să crească precum Făt Frumos. Adică într-o zi, cât alţii în şapte!
Să nu vă miraţi dacă într-o bună zi, nu foarte îndepărtată, Zuckerberg va deveni cel mai puternic om al planetei şi va dirija chiar de la Casa Albă orice mişcare a unei planete populată cu miliarde de sclavi pe care deja îi controlează.