108 ani de la nașterea patriarhului Teoctist, cel de-al cincilea patriarh al României

Se împlinesc 108 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist, cel de-al cincilea patriarh al României. Cu această ocazie a fost organizată o slujbă de pomenire care a avut loc la casa memorială a acestuia.

Slujba de pomenire a patriarhului Teoctist a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Botoşani, Petru Fercal, la care au asistat zeci de localnici, printre care şi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş.

„Cu astfel de oameni am putut să menţinem zestrea pe care am primit-o de la străbuni şi să o transmitem mai departe copiilor, dragostea de biserică, dragostea de ţară, dragostea de Dumnezeu, dragostea de oameni”, a afirmat, în cuvântul său, protopopul Petru Fercal.

La slujbă a fost prezent și primarul din Stăuceni, care a menţionat că Prea Fericitul Teoctist a fost „cea mai însemnată personalitate a comunităţii”.

Cine a fost Patriarhul Teoctist 

Patriarhul Teoctist s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, judeţul Botoşani. Părinţii săi, Marghioala şi Dumitru Arăpaşu, erau oameni credincioşi şi evlavioşi. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei.

Al cincilea patriarh al României a intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931.

În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, absolvind studiile de licență în 1945.

La 16 septembrie 1962 a fost ales episcop la Arad, unde a păstorit 10 ani. La 25 februarie 1973 a fost înscăunat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei (ales în 28 ianuarie).

La 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veşnice în data de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...