Vaci bolnave de rabie, în Botoșani, din cauza războiului din Ucraina 

Publicat: 23 ian. 2023, 11:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Vaci bolnave de rabie, în Botoșani, din cauza războiului din Ucraina 

În județul Botoșani, au fost consemnate, anul trecut, mai multe cazuri de rabie la vaci, în contextul războiului din Ucraina, din cauza căruia animalele sălbatice au fost nevoite să migreze în căutarea unor zone liniștite. Mai mult, a fost raportat și un caz de antrax, pe fondul secetei.

„Ca si o noutate a apărut din nou rabia la bovine în contextul războiului din Ucraina, animalele sălbatice migrează în zone mai liniștite. Focarele pe care le-am avut sunt duse mai departe la laboratorul național de referință și au fost identificate tulpini din Moldova cu originea din partea cealaltă de Prut sau din zona Ucrainei”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

 El a atras atenția și asupra antraxului, fiind depistat un astfel din cauza secetei, potrivit Telem.ro. Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

”Un alt aspect care se datorează secetei care a fost în județul Botoșani și recoltării sau colectării furajelor cu tot cu suprafețele de legătură, am depistat un caz de antrax.  Antraxul este o boală care evoluează sporadic. În cazul administrării unei cantități mai mari, mai mici de Bacilus Anthracis care rezistă în sol zeci de ani de zile. Este posibil să mai apară cazuri în acest context fiindcă furajele au fost recoltate în cantitate mică, mecanic cu tot cu pământ. Astfel, există șansa să aducem în exploatații aceste boli”, a precizat directorul DSVSA.

Ce este rabia

Rabia (turbarea) este o boală infecțioasă virală a mamiferelor cauzată de un virus, virusul rabic, care se găsește în saliva animalelor și care afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) atât la animale, cât și la oameni.

Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei sau contactului cu tesutul cerebral. 

 Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cât și domestice. Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii, însă foarte rar datorită programelor de vaccinare.