Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene cu 81 de turbine în judetul Caraș-Severin

Publicat: 26 apr. 2024, 17:55, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene cu 81 de turbine în judetul Caraș-Severin

În judeţul Caraş-Severin urmează să fie construite patru parcuri eoliene, cu un total de 81 de turbine, acordurile de mediu fiind emise deja de către Ministerul Mediului. 

Acordurile de mediu au fost emise pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza pe raza comunelor Ciuchici, Naidăş, Sasca Montană, Răcăşdia, Vrani, Berlişte şi Ciclova Română din judeţul Caraș-Severin, după cum a anunțat, vineri, Ministerul Mediului.

„Având în vedere schimbările climatice, suntem datori să identificăm soluţii pentru protejarea naturii şi a umanităţii”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Cele patru parcuri eoliene însumează 81 de turbine, cu o putere instalată de 6,2 MW fiecare şi sunt prevăzute cu sisteme de stocare a energiei electrice, având un rol important în decarbonarea sistemului energetic naţional.

Acestea vor contribui la înlocuirea capacităţilor poluante şi atingerea ţintei Surselor Regenerabile de Energie în sectorul Energiei Electrice (SRE-E). Perioada de execuţie este estimată la 36 de luni, arată Ministerul Mediului.

„Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente, iar noi suntem datori să identificăm soluţii pentru protejarea naturii şi a umanităţii. Asemenea investiţii, ce produc energie din surse regenerabile, prezintă numeroase beneficii, printre care şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, diversificarea aprovizionării cu energie şi reducerea dependenţei faţă de pieţele de combustibili fosili. De asemenea, dezvoltarea surselor regenerabile de energie ne ajută şi prin crearea de noi locuri de muncă verzi, în România”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Eoliene și la Vaslui

Un alt județ unde urmează să se construiască un parc eolian cu o putere instalată de peste 200 MW este Vasluiul. Acesta va fi, de altfel, cel mai mare din județ.

Proiectul “Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir” urmează să fie amplasat în extravilanul comunelor Hoceni și Dimitrie Cantemir, compania dezvoltatoare fiind Omnienergy Production, controlată integral de Omniagro. Aceasta din urmă este deținută de George Constantin Păunescu și Fri-El Green Power, cu pachete egale de acțiuni (50%).

Planurile prevăd construirea unui parc eolian compus din 31 de generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170, având o putere de 6.6 MW fiecare, înălțimea turnului de maximum 155 de metri, diametrul rotorului de 170 de metri și înălțimea maximă a construcției, de 240 de metri. Puterea totală a parcului eolian este de 6.6 MW/oră x 31 de turbine, adică 204.6 MW/oră.