15 august, Sărbătoarea Marinei Române

Publicat: 14 aug. 2023, 07:00, de Magda Marincovici, în Intern , ? cititori
15 august, Sărbătoarea Marinei Române

Sărbătoarea Marinei, serbată de Adormirea Maicii Domnului,  va fi marcată anul acesta de exercițiul demonstrativ ”Forțele Navale Române 2023.

În program acestei sărbători sunt incluse ”elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei frigate”, a anunțat Statul Major al Forțelor Navale.

Potrivit tradiției, după alocuțiunile oficialităților, va fi oficiată o slujbă pentru marinarii români și vor fi lansate în apa mării mai multe ancore din flori în memoria marinarilor trecuți la viața veșnică.

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

La ora 22.45, cei prezenți în Piața Ovidiu sunt invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.

15 august 1902

Sărbătoare a marinarilor români  a fost consacrată la 15 august 1902, legată în mod direct cu sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Atunci evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului Elisabeta, printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă.

De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, Delfinul.

Prin Legea 382 din 28 septembrie 2004 este instituită  Ziua Marinei Române și în 2009 această zi este declarată sărbătoare națională.