Astăzi e Ziua Mondială a spălatului pe mâini

Încă un motiv în plus pentru a ne aminti să păstrăm mereu igiena, nu doar în contextul pandemiei: 15 octombrie, Ziua Mondială a spălatului pe mâini.

La 15 octombrie, anual, se marchează Ziua mondială a spălatului pe mâini („Global Handwashing Day”) ca o zi de promovare la nivel mondial a creşterii gradului de conştientizare şi de înţelegere a importanţei spălatului pe mâini cu săpun, o modalitate eficientă şi accesibilă pentru a preveni bolile şi pentru a salva vieţi.

Tema din acest an se numește „Viitorul este în mâinile noastre – să mergem înainte împreună”.

Desfăşurată în contextul pandemiei COVID-19, această zi oferă un impuls pentru a instituţionaliza igiena mâinilor ca o componentă fundamentală a sănătăţii şi siguranţei, reprezentând o oportunitate de a proiecta, testa şi de a introduce în activităţile noastre, modalităţi creative pentru a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun în momente critice, potrivit globalhandwashing.org/

Pandemia COVID-19 ne confirmă și reconfirmă, în mod cert, că spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalităţi de a preveni răspândirea oricărui virus şi, de asemenea, ne asigură o sănătate mai bună în general. Această practică poate ajuta şi la realizarea multor obiective de dezvoltare durabilă – dar cu condiţia să fie accesibilă tuturor.

Prin spălarea corectă a mâinilor se pot reduce următoarele boli: bolile diareice cu 30% până la 48%; infecţiile respiratorii acute cu 20%; holera, Ebola, shigeloza, SARS şi hepatita E; de asemenea, protejează împotriva infecţiilor asociate şi reduce răspândirea, creşte rezistenţa antimicrobiană.

În fiecare an, Ziua mondială a spălatului pe mâini este sărbătorită prin evenimente, campanii şi programe de spălare a mâinilor organizate în şcoli, dar şi în cadrul comunităţilor din întreaga lume.

În fiecare an, cu acest prilej, peste 200 de milioane de persoane, din peste 100 de ţări, sunt implicate în acţiuni de informare cu privire la necesitatea spălării mâinilor, susţinute de instituţii guvernamentale şi internaţionale, organizaţii ale societăţii civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice.

Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în 2008, an care a fost declarat de Naţiunile Unite – Anul Internaţional al Stării de Salubrizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...