31 decembrie, Ziua Șampaniei. Greșeala călugărului care a inventat cea mai căutată băutură la petreceri

Publicat: 31 dec. 2022, 14:00, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
31 decembrie, Ziua Șampaniei. Greșeala călugărului care a inventat cea mai căutată băutură la petreceri

Şampania este o băutură care a devenit asociată cu aniversările sau sărbătorile importante din viaţă. 

Fie că este vorba despre o absolvire a unei facultăţi sau de ieşirea la pensie, de promovarea în carieră sau de căsătorie sau de Revelion, şampania este nelipsită. În Statele Unite ale Americii ziua de 31 decembrie este dedicată acestei băuturi (#ChampagneDay).

Şampania a apărut datorită călugărilor. Un călugăr aproape orb de la o mânăstire de lângă Epernay, din regiunea Champagne, din Franţa, este creditat pentru descoperirea procesului de fermentaţie al vinului şi legătura sa cu vremea (ierni reci şi primăveri călduroase). Ceea ce a părut la început a fi o greşeală, s-a dovedi a fi un nou vin delicios. Anul era 1697, iar numele călugărului era Dom Pierre Perignon.

Există însă controverse şi în ceea ce priveşte originea vinului spumant. Unii specialişti susţin că procesul care transformă un vin în vin spumant a fost descoperit cu 35 de ani mai devreme, în 1662, în Cotswolds … Anglia. Naturalistul englez Christopher Merrett a lăsat însemnări despre procesul prin care producătorii de vin din Anglia adaugă zahăr în vinul lor pentru a obţine vin spumant.

Desigur că există însă o serie de diferenţe între şampanie şi vinul spumant şi nu este vorba doar despre locaţia din care provine respectiva băutură.

Cele patru tipuri de şampanie care există pe piaţă sunt produse în conformitate cu o serie de standarde foarte stricte. Cele patru tipuri de şampanie sunt diferenţiate între ele de partea regiunii Champagne de unde provin, precum şi de felul strugurilor folosiţi în procesul de producţie.

Dar, care sunt diferenţele dintre şampanie, prosecco şi alte tipuri de vinuri spumante albe? Strugurii folosiţi de producătorii de şampanie fac parte din varietăţi precum Pinot Noir, Chardonnay sau Pinot Meunier. Mai rar, sunt folosiţi struguri Pinot Gris sau Petit Meslie. Toţi aceşti struguri însă provin din regiunea franceză Champagne.

În 1891, prin Tratatul de la Madrid a fost restricţionată folosirea denumirii „Champagne”. Într-un efort pentru a-şi menţine controlul asupra folosirii numelui de regiune, francezii au încercat şi au reuşit să limiteze folosirea denumirii de şampanie doar la vinurile spumante care sunt produse în regiunea Champagne. Acest lucru avea să fie consfinţit şi prin Tratatul de la Versailles din 1919.

Cea mai scumpă sticlă de şampanie din lume s-a vândut în 2013. Denumită „Gout de Diamants” (gustul diamantelor), această şampanie era îmbuteliată într-o sticlă cu eticheta făcută din aur alb pur şi un cristal Swarovski pur. Preţul de achiziţie: 2,07 milioane de dolari!

Alte lucruri mai puţin cunoscute despre şampanie: o sticlă obişnuită conţine până la 50 de milioane bule, iar dopul unei astfel de sticle, când este desfăcut, poate zbura cu viteza de până la 64 km/h.

Exporturile de vin spumant ale UE au crescut cu 29% în 2021 şi au depăşit nivelul anterior pandemiei

Exporturile de vin spumant ale statelor membre UE în afara spaţiului comunitar au înregistrat o creştere de 29% în 2021, până la 636 milioane de litri, de la 494 milioane de litri în 2020, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Creşterea exporturilor de vin spumant în 2021 vine după primul an de pandemie, când comerţul cu vin a fost afectat semnificativ din cauză că multe baruri şi restaurante au fost închise parţial sau total, astfel că exporturile au scăzut cu 6% în 2020 comparativ cu 2019.

Eurostat subliniază că exporturile de vin spumant ale UE au fost mai mari în 2021 chiar şi în comparaţie cu 2019, datele statistice arătând o creştere de 21% (108 milioane de litri) de la 528 de milioane de litri în 2019, până la 636 milioane de litri în 2021. Comparativ, între 2017 şi 2021 exporturile au înregistrat un creştere medie anuală de 7%.

Anul trecut, cele mai mari categorii în cadrul exporturilor extra-comunitare de vin spumant au fost: prosecco (43% sau 273 milioane de litri), şampanie (15% sau 94 de milioane de litri) şi cava (10% sau 65 milioane de litri).

Principalele destinaţii de export pentru vinurile spumante din UE au fost: SUA (unde au mers 31% din exporturile UE de vin spumant sau 198 milioane de litri) şi Marea Britanie (28% sau 177 milioane de litri).

În paralel însă, statele membre UE au importat 5,8 milioane de litri de vin spumant din afara spaţiului comunitar, echivalentul a 1% din exporturile de vin spumant ale UE.