45 de state cer explicaţii: Cine l-a otrăvit pe Navalnîi?

Publicat: 06 oct. 2021, 22:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
45 de state cer explicaţii: Cine l-a otrăvit pe Navalnîi?

Un grup de 45 de ţări, printre care Statele Unite, Canada şi membrii Uniunii Europene, au cerut marţi în faţa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ca Rusia să ofere explicaţii după otrăvirea în 2020 a opozantului Aleksei Navalnîi.

Potrivit AFP, Moscova are la dispoziţie 10 zile pentru a răspunde la întrebările adresate de ţările respective, în conformitate cu regulile OIAC al cărei sediu se află la Haga. Pentru experţii occidentali, adversarul Kremlinului a fost victima în august 2020 agentului neurotoxic din epoca sovietică Noviciok. Aleksei Navalnîi a primit îngrijiri medicale în Germania înainte de a fi închis la întoarcerea în Rusia.

„Este esenţial ca Rusia să expună în detaliu măsurile luate”

În prezent, 45 de state părţi, printre care Marea Britanie, au informat Consiliul Executiv al OIAC că „vor pune oficial întrebări Rusiei despre otrăvirea lui Navalnîi în temeiul articolului 9 al Convenţiei”, după cum a anunţat pe Twitter delegaţia britanică. „Este esenţial ca Rusia să expună în detaliu măsurile luate pentru a investiga şi a face lumină asupra utilizării unei arme chimice pe teritoriul său”, este scris într-un fragment din declaraţia celor 45 de ţări, postat pe Twitter de delegaţia britanică.

Statele Unite şi numeroşi membri ai comunităţii internaţionale cer de mult timp clarificări cu privire la tentativa de asasinăre de către Rusia a lui Navalnîi cu o armă chimică la 20 august 2020 şi intenţia sa de a coopera cu OIAC”, a declarat Washingtonul într-un comunicat. Ţările occidentale cer în special Rusiei să descrie în detaliu măsurile pe care le-a luat de la 20 august 2020 ca răspuns la incident. Sunt, de asemenea, surprinse că Moscova nu a primit încă experţi ai OIAC pe teritoriul său pentru a ajuta la anchetă, în pofida unei invitaţii în acest sens din octombrie 2020.

Alcătuit din 41 de state membre, Consiliul Executiv al OIAC se întruneşte săptămâna aceasta pentru a discuta despre progresele realizate în eliminarea armelor chimice din întreaga lume.