Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Mamograf digital 3D, care depistează cancerul cu o precizie de aproape 99%

Publicat: 03 nov. 2021, 16:52, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Mamograf digital 3D, care depistează cancerul cu o precizie de aproape 99%
Mamograf. spital Victor Babes

La Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara funcționează un aparat ultra performant de depistare a cancerului de sân, care permite depistarea unui neoplasm mamar cu doi ani înainte de a putea fi descoperit prin palpare.

Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân, transmite marți Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenţei unui cancer incipient cu 2 ani înainte de a putea fi palpat„, spune dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Mamografia digitală permite scanarea cu o mai mare acurateţe a formaţiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigaţii imagistice este de aproape 80%, dar, prin completarea ei cu o ecografie de sân, se poate ajunge la o acurateţe de 99%.

Mamografia 3D cu tomosinteză presupune obţinerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secţiuni fine de înaltă rezoluţie. Se obţine astfel o mai bună imagine a structurii sânului putandu-se vedea detaliile ţesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acurateţe mai bună în a determina mărimea, forma şi localizarea anomaliilor„, spune dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Potrivit statisticilor, aproape 90% dintre cancerele mamare apar după vârsta de 40 de ani. Controlul regulat imagistic poate duce la depistarea precoce a neoplasmelor mamare şi la evitarea apariţiei de metastaze.

În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o forma incipientă duce la o rată de supravieţuire de peste 95%.