Rică și Florică, nepoții lui Murphy și plagiatorii lui Cioran

Publicat: 15 nov. 2021, 21:45, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Rică și Florică, nepoții lui Murphy și plagiatorii lui Cioran

Ceea ce se întâmplă la ora actuală pe scena politică românească ne reamintește de ”O noapte furtunoasă” a lui I.L. Caragiale, dar mai ales de proverbul „prima dragoste a cuiva este întotdeauna perfectă până când apare a doua iubire”.

Și cam așa stau lucrurile acum la noi cu liderii celor două mari partide, numai că rolurile sunt puțin schimbate, adică Klaus Iohannis în rolul lui jupân Dumitrache Titircă Inimă-Rea, Ludovic Orban în cel al Vetei, Marcel Ciolacu în pielea lui Rică Venturiano, iar cel al Ziței este adjudecat de Florin Cîțu.

Astfel, după ce PSD-ul lui Ciolacu a fost logodit câțiva ani cu ALDE Tăriceanu, iar PNL-ul lui Cîțu cu USR-ul lui Barna, a apărut nou iubire dintre cei doi, de fapt fostul USL. Până acum Rică pretindea că n-are altă politică decât „suveranitatea poporului”, pentru că „box populis, box dei”, iar deviza lui civică suna: „Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm!”, dintr-odată, hodorong-tronc, se îndrăgostește nebunește de Zița.

Ca atare, de ceva timp sunt nedespărțiți jucând perfect sceneta din opera lui nenea Iancu Caragiale: „Sunt nebun de amor; da, fruntea mea îmi arde, tâmplele-mi se bat, sufer peste poate, parcă sunt turbat.”

Și astfel, după ce ani de zile, cupluri vestite de comici ca Vasile Muraru-Nae Lăzărescu, Romică Țociu-Cornel Palade sau Horațiu Mălăele și George Mihăiță au reușit să amuze publicul din sălile de teatru sau din fața micilor ecrane cu glumele lor fabuloase, astăzi, pe televizoare, rulează comedia politică de mare succes regizată de jupân Dumitrache Titircă Inimă-Rea, pardon Klaus Iohannis, avându-i în prin plan pe noii comici politici ai scenei românești: Marcel Ciolacu și Florin Cîțu.

Ce Țociu și Palade, Muraru și Lăzărescu sau Mălăele-Mihăiță?, afișul zilei e ținut de Rică și Florică! Însă, diferența dintre trei cupluri de mare succes mai sus menționate și noul duet Rică și Florică este uriașă: primii era foarte talentați, iar pe cei de azi îi chinuie talentul!

Numai că Rică și Florică țin zilnic să ne demonstreze că sunt și nepoții lui Murphy și chiar nu vor sub niciun chip să-l contrazică, adică: ”Dacă nu poţi să uimeşti lumea cu inteligenţa ta, zăpăceşte-i pe toţi cu tâmpeniile tale!”.

Însă, Rică și Florică, dar mai ales jupân Dumitrache, ne-a demonstrat și ne demonstrează, zi de zi, că l-au plagiat fără nicio remușcare pe Emil Cioran: ”Omul trebuie umilit. Primejdiile ce rezultă de aici sunt mult mai mici decât cele pe care le iscă aroganţa sa. Aroganţa şi neruşinarea sunt rotitele de învăţare a mersului pe bicicleta vieţii pentru oamenii slabi care nu îşi pot menţine echilibrul fără ele”.