Profesor român de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare: Cum se explică misterele din bucătărie

Publicat: 13 ian. 2022, 07:00, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
Profesor român de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare: Cum se explică misterele din bucătărie

Știați că broccoli conține mai multe proteine decât o friptură? Există multe studii în acest sens, dar iată că Dan C. Vodnar – profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare vorbește într-un mod special despre acest lucru și nu numai. Deoarece profesorul este preocupat într-un fel revoluționar de tot ceea ce înseamnă alimentație.

Consumul de legume verzi prezintă numeroase avantaje nutriționale. Broccoli conține o cantitate mat mare de proteine decât o friptură de vită, potrivit profesorului român. „Iată calculul: 100g carne de vită are aproximativ 250 kcal și conține aproximativ 26g proteine. 100g broccoli au aproximativ 28 kcal și conțin aproximativ 3,5 g proteine.

Dacă calculăm conținutul de proteine la 100 kcal, conținutul de proteine al broccoli per 100 kcal este de 12,5 g, iar cel al cărnii de vită este de 10,4 g. Suplimentar, broccoli nu conține grăsimi saturate și colesterol”, scrie Dan C. Vodnar pe Facebook (https://www.facebook.com/stiintacusaresipiper/). Dacă aţi ajuns pe această pagină înseamnă că v-aţi întrebat măcar o dată care sunt misterele din bucătărie pe care nu le găsim în cărţile de bucate şi mai ales, cum se explică acestea”, scrie profesorul.

Încurcatele căi ale alimentelor

Dan Cristian Vodnar este profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, și Prorector (la momentul numirii era cel mai tânăr din România, responsabil cu cercetarea) în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Printre multe altele, Foreign Policy l-a premiat și l-a așezat la loc de cinste în Top “100 de oameni care schimbă România în bine”. De asemenea, pentru munca sa de cercetare a fost inclus în Top 2% oameni de știința din lume în domeniul Științei Alimentelor.

Profesorul, o poveste în sine, postează din 2020 pe pagina extrem de interesantă, cu mii de fani și următori: ”Știință cu sare și piper”. Este despre „încurcatele căi” ale alimentelor, despre acele legături chimice interesante în ceea ce privește mâncarea. Bineînțeles că a creat mare interes, deoarece toată lumea este atrasă în ultimul timp de ceea ce înseamnă mâncare sănătoasă, de cnținutul alimentelor. „Desigur că domeniul alimentar m-a fascinat și mă fascinează în continuare doarece noi, prin definiție, ne îndreptăm de cel puțin trei ori pe zi spre mâncare. A fost extrem de important pentru mine să înțeleg ceea ce mâncăm și cum se produc aceste alimente care devin ulterior alimentația populației, alimentația mea, alimentația tuturor oamenilor”, spune Dan Vodnar.

Vom continua și altădată povestea alimentelor, laolaltă cu povestea profesorului.