Omul lui Dan „Felix” Voiculescu trece la butoanele CNAIR

Publicat: 13 mai 2022, 10:14, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Omul lui Dan „Felix” Voiculescu trece la butoanele CNAIR
Bogdan-Pascu-si-Dan-Voiculescu-

Cea mai importantă companie de sub tutela Ministerului Transporturilor va avea în curând  în conducere un personaj extrem de controversat, ceea ce va genera o mulțime de speculații, dar și scandaluri.

Ieri administrator la CNAIR, azi director la… CNAIR

Fostul vicepremier din cabinetul Tăriceanu, Bogdan Pascu, omul lui Dan ”Felix” Voiculescu și fost consilier al Vioricăi Dăncilă, este, din septembrie 2021, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Numai că, indemnizația lunară ca administrator de 13.215 lei era prea modestă pentru acesta, fapt pentru care începând de săptămâna viitoare, Bogdan Pascu va fi noul director general adjunct al CNAIR. Adică, Consiliul de Administrație al CNAIR condus de Bogdan Pascu aprobă numirea… lui Bogdan Pascu ca… director general adjunct al CNAIR! Practic eu centrez și tot eu dau cu capul!

De la Voiculescu la Dăncilă

Bogdan Pascu este inginer, iar cariera politică și-a început-o în 2001 când s-a înscris în partidul lui Dan Voiculescu, Partidul Umanist din România. În 2003 era deja vicepreședinte al PUR și apoi membru al Biroului Politic al Partidului Conservator. În 2004, Pascu a fost ales deputat pe listele Uniunii Naționale PSD-PUR., devenind liderul grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Ulterior, în 2006, Bogdan Pascu a fost numit în funcția de ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniile mediului de afaceri și întreprinderilor mici și mijlocii, apoi a fost desemnat vicepremier (după ce Dan Voiculescu, desemnat inițial ca vicepremier, a fost acuzat de către CNSAS că, sub numele conspirativ de Felix, a făcut poliție politică).

Bogdan Pascu demisionează din funcția de membru în Guvernul Tăriceanu la sfârșitul lui 2006, după ce Partidul Conservator a decis să părăsească guvernarea. În contact cu Transporturile, Pascu intră începând cu 2012 când este numit consilier în minister, director general adjunct la Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul CNAIR și membru în Consiliul de Conducere al Autorității Metropolitane de Transport București (AMTB).

În 2019, Pascu a mai fost numit de premierul de atunci, Viorica Dăncilă, șef al Departamentului pentru dezvoltare, promovare şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură, instituție care se suprapunea cu Ministerul Transporturilor.

Angajat la stat, dar remunerat și-n privat

În timp ce lucra la AMTB, Pascu se angajează și la privat ca director general al Consitrans SRL unde lucrează timp de trei ani. Trebuie subliniat că această firmă de proiectare și consultanță a beneficiat și beneficiază de majoritatea contractelor derulate de CNAIR. Potrivit informațiilor deținute de PUTEREA, majoritatea proiectelor derulate de Cositrans au avut întârzieri și prezintă deficiențe majore de proiectare.

Cele mai cunoscute sunt realizarea drumului expres Craiova – Pitești și cele de consultanță pe proiecte precum A3 București – Ploiești, Autostrada Lugoj – Deva lot 2, centura Târgu Jiu sau centura Satu Mare. Cooptată în peste 100 de contracte de infrastructură rutieră, Consitrans a fost considerată una dintre firmele responsabile pentru prăbușirea autostrăzii Sibiu – Orăștie.

Asocierea cu Murad

Potrivit ziare.com, Bogdan Pascu este asociat în firma de imobiliare CBAR Cotroceni SRL, alături de Bogdan Nicolaescu și societatea Coldwell Banker Affiliares of Romania SRL. Asociatul juridic Coldwell Banker Affiliares of Romania SRL este deținut de libanezii Aoun Akram și Hassan Murad.

Ultimul este fratele lui Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori din turismul autohton și fost președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Hassan este implicat în proiecte imobiliare, dezvoltând, printre altele, Onix Park în zona de nord a Capitalei. Recent a cumpărat Hotelul Neptun de pe litoral. De asemenea, Pascu mai este asociat unic în firma Advice Link SRL (administrată de soția sa, Pascu Alexandra Teodora care este și conslier la ELCEN SA).

Aflată pe pierdere, Advice Link SRL se descrie că are ”parteneri din diferite domenii de activitate de la proiectare eoliene, producție din oțel, fertilizatori, containere, cargo general, animale vii, până la proiectare și consultanță în infrastructură și managementul construcțiilor, inginerie civila, infrastructură rutieră, dezvoltare și export soluții IT.”

Adică domeniile prin care s-a învârtit Pascu aproape toată viața. Printre altele, Bogdan Pascu a mai fost și președinte al Forumului Clasei de Mijloc și al IMM și fondator al Mișcării Populare.