400 de criminali eliberați!

Publicat: 16 nov. 2022, 12:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
400 de criminali eliberați!

400 de criminali eliberați! Nu este titlul unui film, reprezintă realitatea, numărul lor s-ar putea să fie chiar mai mare și acest lucru s-a întâmplat cu un motiv, chiar în „vecinătatea” noastră. 

Aproximativ 400 de criminali au fost eliberați de armata rusă, în timpul retragerii din regiunea Herson. Potrivit autorităților ucrainene, militarii ruși au deschis porțile unui centru de arestare preventivă din Herson, iar numărul precis al criminalilor ar fi de 457.

400 de criminali eliberați. Cine a deschis poarta arestului

Potrivit autorităților de la Kiev, 166 de evadați au fost deja găsiți și trimiși la un centru de arestare preventivă din regiunile Odesa și Nikolaev.

Potrivit presei ucraienene, toți prizonierii au evadat din centrul de arest preventiv Herson când administrația închisorii a fost evacuată împreună cu armata rusă. Unul dintre angajați a deschis poarta instituției, după cum notează mass media occidentale, inclusiv BBC.

Printre criminali: Persoane condamnate pentru omor și viol

Publicația rusă Sirena a publicat o listă cu prizonierii evadați. Printre aceștia sunt 124 de persoane care au fost condamnate pentru omor și 11 pentru viol.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat miercuri, 9 noiembrie, retragerea trupelor din Herson pe malul stâng al Niprului, explicând acest lucru prin imposibilitatea aprovizionării integrale a orașului și dorința de a salva viețile soldaților ruși. În dimineața zilei de 11 noiembrie, departamentul a raportat despre retragerea din Herson.

În după-amiaza aceleiași zile, primele unități ale armatei ucrainene au intrat în oraș.

Ce se întâmplă cu criminalii din Rusia

În altă ordine de idei, dar pe aceeași temă, criminalii condamnaţi şi traficanţii de droguri care au fost eliberaţi recent din penitenciare din Rusia vor putea fi recrutaţi pentru a lupta în Ucraina, în urma unei modificări a legii, după cum notează BBC.

Preşedintele Vladimir Putin a amendat la început de noiembrie legislaţia în ceea ce priveşte chemarea rezerviştilor pentru a include bărbaţii condamnaţi pentru infracţiuni grave care au părăsit recent penitenciarele.

Foştii deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni sexuale împotriva copiilor sau terorism sunt în continuare excluşi de la executarea serviciului militar.

Acte de ”violenţă sexuală bazată pe gen”

Soldaţii ruşi au fost acuzaţi de mai multe infracţiuni în timpul invaziei în Ucraina.

Comisia Internaţională Independentă de Anchetă în Ucraina, înfiinţată de ONU, a raportat în septembrie că au fost comise crime de război de către forţele ruse, incluzând execuţii sumare ale civililor şi acte de ”violenţă sexuală bazată pe gen” de către unii dintre soldaţi.

Ucraina, de asemenea, afirmă că a identificat zeci de mii de posibile crime de război comise de forţele ruse. Rusia neagă atacarea intenţionată a civililor şi acuză forţele ucrainene că au ţintit cu artileria civili în zonele ţării controlate de separatişti, acuzaţii pe care Ucraina le neagă.