Până în 2035, peste jumătate din populația globului va fi supraponderală sau obeză

Publicat: 02 mart. 2023, 22:36, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Până în 2035, peste jumătate din populația globului va fi supraponderală sau obeză
obezitate dulciuri femei singure

Potrivit unui raport al Federației Mondiale a Obezității, 51% din populația globului, adică 4 miliarde de oameni vor fi obezi sau supraponderali până în 2035, transmite Reuters.

Documentul indică faptul că rata obezității crește deosebit de alarmant în rândul copiilor și mai ales în țările cu venituri mici.

Louise Baur, președintele Federației Mondiale a Obezității, spune că aceste date reprezintă un ”avertisment clar” și că factorii de decizie ar trebui să acționeze acum pentru a preveni agravarea situației în viitorul apropiat.

Este deosebit de îngrijorător să vedem că ratele de obezitate cresc cel mai rapid în rândul copiilor și adolescenților,  a subliniat acesta într-un comunicat.

Potrivit raportului, comparativ cu 2020, în 2035, obezitatea infantilă ar putea fi mai mult decât dublă, respectiv 208 milioane de băieți și 175 de milioane de fete.

Pentru evaluare, raportul se folosește de indicele de masă corporală (IMC) care se calculează prin împărțirea greutății corporale în kilograme la înălțimea în metri. În conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, un IMC peste 25 indică faptul că o persoane este supraponderală și peste 35, obeză.  Același raport subliniază că, în 2020, 2,6 miliarde de oameni au intrat în categoria ”supraponderali” și ”obezi”, adică 38% din populația globului.

Raportul arată că acest fenomen va lovi toate țările, dar creșteri mai mari vor fi înregistrate în țările cu venituri mici și medii din Asia și Africa.