La origini, Pasca, în pe limba ebraică „mața” se făcea dintr-un aluat nedospit, obținut dintr-un amestec de apă și una din cele cinci cereale: grâu, secară, orz, ovăz sau alac. În tradiția evreiască Pasca mai este poreclita și „pâinea săracilor”, asta pentru că evreii săraci continuau s-o mănânce și după ce Paștele trecea.
În zilele noastre însă, Pasca a devenit un dulce la mare căutare, an de an, rețetele fiind din ce în ce mai bogate în ingrediente și mai sofisticate. Cu toate acestea însă, timpul de preparare este scurt, astfel încât, după mai puțin de o oră și jumătate, pe masă o să aveți o Pască absolut delicioasă.
200 g făină
200 g zahăr
200 g unt
100 ml lapte
35 g cacao
4 ouă
1 praf sare
1 plic de praf de copt
1 linguriță de esență de rom
700 g brânză grasă de vaci
200 g smântână
250 g zahăr
150 g făină
100 g unt
100 g stafide
2 ouă
o linguriță de esență de vanilie
coaja de la o lămâie rasă
Când aluatul este gata, se transferă într-o tavă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară, unsă cu unt și pe fundul căreia se pune hârtie de copt și, cu o spatulă se egalează compoziția.
Când toate ingrediențele s-au amestecat bine, peste blatul scos din cuptor și răcit ușor, punem întreaga cantitate de brânză, nivelăm și o decorăm cu ciocolată sau cu fructe uscate.
Pasca fină trebuie să stea la cuptor aproximativ 50 de minute, la 180 de grade.
Se lasă să se răcească, apoi se scoate din formă.
Spor! Poftă bună și Paște fericit!