Un senator demască posibile probleme grave la combinatul Liberty Galați
Senatorul neafiliat Rodica Boancă a făcut o interpelare la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și la ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, în care le cere acestora să prezinte situația de la combinatul siderurgic de la Galați.
În interpelarea făcută către cei doi miniștri, Marcel Boloș și Ștefan-Radu Oprea, senatorul Rodica Boancă susține că managementul combinatului Liberty de la Galați face promisiuni pe care nu le respectă, nu plătește facturile către furnizori, iar portalul instanțelor arată că societatea gălățeană este asaltată de procese.
Până în prezent, niciunul dintre cei doi membri ai Guvernului nu a răspuns la interpelare.
Iată interpelarea făcută de senatorul Rodica Boancă:
”Urmare primirii a numeroase sesizări la cabinetul parlamentar, vă prezint această solicitare cu privire la situația extrem de gravă care planează asupra a zeci de mii de angajați, atât ai fostului colos, aflat în curs de falimentare, dar și ai firmelor prestatoare de servicii și furnizare de echipamente”.
Și iată cum este descrisă compania pe site-ul oficial:
”Cu o capacitate de producție de 3 milioane de tone de oțel pe an, LIBERTY Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România și un pilon principal al economiei românești. Având o istorie bogată, compania a început să producă oțel in urmă cu peste 55 de ani. În prezent, LIBERTY Galați are planuri ambițioase de a deveni principalul furnizor de oțel verde din Europa Centrală și de Est – în urma unei investiții de aproape 1 miliard de euro în planul de transformare GREENSTEEL pentru a deveni neutră în emisii de carbon până în 2030.
În realitate, aşa cum s-a tras un semnal de alarmă și în mass-media săptămânile trecute, preşedintele companiei Liberty House, Sanjeev Gupta, a făcut o serie de promisiuni pe care și în prezent, cu o publicitate minimă, plătită, le promovează ca fiind de viitor și certe. Astfel, de cel puțin 2 ani, și acest lucru îl veți putea constata personal, solicitând informații, pe câmpurile Combinatului au fost amplasate indicatoare pentru panouri fotovoltaice. Au rămas doar indicatoarele! Aceasta este doar una dintre promisiunile făcute.
Un alt exemplu este mult-lăudatul GREENSTEEL. Viitorul suna bine în anul când a fost lansat: 1 miliard de euro investiți în tehnologii inovatoare de fabricare a oțelului cu energie regenerabilă, emisii de carbon reduse, furnale cu arc electric. Nici emisiile nu s-au micșorat, și nici investițiile nu s-au concretizat.
În realitate, zero investiții sustenabile!
În plus, din cei 31.352 de angajați înregistrați pe platforma din Galați în 1999, numărul lor a scăzut la 27.600 în 2001, apoi la 8.700 în 2011, iar de la 7.500 de angajați înregistrați la preluarea companiei de la trustul francez ArcelorMittal, noul acționar a adus efectivul de angajați la sub 5.000. Personalul firmelor terțe 2-3000.
Să ne comunicați care este motivația pentru care de mai bine de o lună furnalul, oțelăria și laminoarele sunt închise. Care este perspectiva nedeschiderii lor? Câte alte perioada de oprire a octivității s-au înregistrat, pe sectoare, și care sunt unitățile scoase definitiv din funcțiune din cadrul combinatului?
Care sunt motivele pentru care aprovizionarea cu materii prime este zero?
Vă atrag atenția că, potrivit situației actuale, există zero vizibilitate în ceea ce priveşte redresarea acestui combinat și funcționarea la măcar jumătate din capacitatea sa, cu toate utilitățile (furnal, oțelăria, laminoare).
Furnalul a fost oprit pe durata a mai mult de jumătate în ultimul an, cauza fiind lipsa capitalului de lucru, a cash-ului. S-a ajuns până acolo că, pe fondul opririi furnalului, singurul rămas din cele 6 furnale, care s-a folosit în producția de tablă (tablă groasă, subțire, zincată, țevi sudate etc.), până la închiderea lor, activitatea s-a redus la topirea bramelor importate din Rusia și Indonezia. Aceste brame fac obiectul singurei activități pe care combinatul o mai desfașoară, și aceasta cu pauze, o activitate minimă de topire, din acestea scoțându-se foi de tablă de diverse grosimi. Dacă se va transforma într-un obicei, acest import de brame va fi ștampila de închidere a tuturor activităților de producție.
Consultați, vă rog, portalul instanțelor din Galați și verificați câte zeci de companii au trimis LlBERTY Steel România Galați in judecată pentru datorii uriașe, facturi neplătite! 95% din firmele care au încheiat contracte de prestări servicii, produse prestate și livrate, nu și-au încasat banii. Datoriile se ridică la peste 160.000.000 EURO. Sunt informații mai mult sau mai puțin oficiale, dar adevărate. Doar într-o singură zi, marți, 17 octombrie, magistrații Tribunalului Galați au avut de soluționat 13 dosare în care 14 firme au cerut insolvența combinatului siderurgic Liberty Galați. Solicitările de insolvența curg în paralel cu alte zeci de dosare având ca obiect „ordonanțe de plată”. Și să luăm în calcul că la verdictul final vor cântări și restul furnizorilor care nu au depus încă cereri în instanță, al căror număr total se ridică la aproximativ 5.000, potrivit declarațiilor reprezentanților Liberty Galați.
Cele expuse mai sus arată bătaia de joc pentru investițiile care au fost făcute, capacitatea de care a dispus cândva acest combinat, dar și o palmă dată guvernelor care s-au perindat și care, prin neimplicare, și-au dat concursul la verdictul final care se apropie.
Dar, mai presus de toate rațiunile economice sunt oamenii. Măcar pentru faptul că este vorba de un electorat activ, angajat în câmpul muncii, în pre-campanie electorală, mă aștept ca toate partidele să înțeleagă mesajul meu și să se implice!
Oficial, aşteptăm de la dumneavoastră să ne comunicați care este implicarea Guvernului în acest moment în potențiala salvare a situației, având în vedere că un faliment va antrena căderea și va afecta viata a câtorva zeci de mii de angajați cu familiile lor, a mai multor fîrme angrenate în activitatea fostului colos de la Dunăre și a angajaților lor”.
Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi cu o prezenţă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial.