Săptămâna politică românească: lupte grele la Gogoșu, pace și prietenie la București!

Publicat: 27 apr. 2024, 08:37, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Săptămâna politică românească: lupte grele la Gogoșu, pace și prietenie la București!

Săptămânile noastre politice decurg tumultuos. Turbionul electoral ne smulge din micile noastre amănunte rutiniere și ne vântură, ca pe niște fluturi amețiți, prin Țara Surprizelor Permanente. Descoperim, astfel, că nu polenizăm ci suntem polenizați. Fiindcă nu noi vom alege. Noi suntem cei aleși, ca să ducem mai departe un joc politic pe care nu-l prea înțelegem. Dar la care, prin tăcere și inacțiune, devenim cofăptași.

Candidaturi casnice, căsnicii năruite

Să deschidem simpatic. La Gogoșu (Mehedinți) bătălia electorală se dă în context casnic. Doamna și domnul Rogoveanu – aflați în divorț – agită serios peisajul public local. Fiindcă domnul Jean vrea al treilea mandat și candidează, ca de obicei, pentru PSD. Iar doamna Codruța, consoarta, se vrea și dumneaei primăriță, dar reprezintă PNL.

Sincer, n-am crezut că poate să aibă atâta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri. Se contrează cu mine prin instanțe, prin astea, dar nu m-am gândit că vine și la alegeri. Deși ar fi trebuit să știe că șansele ei sunt foarte mici. Treaba ei! Din răzbunare sau răutate vrea să candideze, vrând să demonstreze nu știu ce, zice domnul Jean.

Iar doamna Codruța afirmă că lucrul care o motivează să candideze este: …proasta administrație pe care o face la nivel de comună. A fi primar într-o comună de nivelul comunei Gogoșu, din județul Mehedinți, asta înseamnă că de dimineață, de la orele 08, până la orele 16, să-ți respecți în totalitate programul de muncă și, mai mult de atât, trebuie să fii prezent în comună tot timpul, nu doar în campania electorală, când se apropie alegerile.
Părerile localnicilor sunt împărțite echilibrat. Se cuvine, nu se cuvine. Nu știu, sună un prieten, fifty-fifty. Despre domnul primar Rogoveanu știm că a ieșit un pic în față atunci când a achiziționat cu 6000 de euro (bani publici) trei telefoane de ultimă generație. Probabil pentru a urmări în condiții decente meciurile echipei locale CSL Gogoșu, transmise live la Radio Dezrobirea Gogoșu.

Iulică candidează neabătut

Gogoșeriile electorale funcționează non-stop pe tot cuprinsul țării. La Prahova, de exemplu, totul merge uns pentru maestrul patisier Iulian Dumitrescu. Băiatul nostru cu Lamborghini și-a depus, calm și responsabil, candidatura pentru un nou mandat la șefia Consiliului Județean Prahova. Faptul că e în cercetări pentru un ditamai mitălăul de 16 milioane, rețetă proprie, cu mult zahăr pudră pe nas și pe șorț, nu i-a provocat nici un spasm etic.

Iar BEJ Prahova a trecut voios peste contestațiile depuse și i-a validat candidatura. Acuma, ce-i drept, Iulică nu e condamnat și are de partea sa o sumă de acoliți, vezi PNL Prahova, foarte mulțumiți de activitatea și rețetele de succes ale talentatului domn Dumitrescu. Minciunelele cu vanilie ale lui Iulică, acest mare atrăgător de fonduri europene, acest mare gospodar județean, acest om elegant și rafinat, au mare succes pe-acolo, prin birourile pline de complici. Și în definitiv, ce-i așa rău să mănânci numai de dulce toată viața?

Piedone refuză să se retragă din cursă: „Nu mă retrag și nu negociez!”

În mijlocul unui schimb de mesaje plin de tensiune și ironie, Cristian Popescu Piedone a transmis, joi, un nou mesaj către PSD, respingând cererea de retragere din cursa pentru Primăria Capitalei și de susținere a Gabrielei Firea. „Nu mă retrag și nu negociez cu nimeni„, a afirmat Piedone, pe un ton hotărât și plin de determinare. De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a răspuns că a „încheiat orice dialog” cu Piedone, într-un gest care pune capăt oricărei speranțe de reconciliere între cei doi.

Piedone a ridicat tonul și a respins categoric orice discuție despre retragerea sa din cursă, denunțând zvonurile și speculațiile vehiculate de „cancelariile și zvonacii de partid„. Într-o atmosferă tipică pentru acest personaj pitoresc, a încheiat cu un apel la înțelegere: „Haideți să închidem odată… Retragere, mesaje, porumbei călători… Și este ultima dată când răspund la aceste întrebări…

Marcel Ciolacu, pe de altă parte, a răspuns ferm, declarând că „oferta sa pentru Piedone s-a încheiat„, arătând că dialogul dintre ei nu va continua și orice propunere de colaborare a fost îngropată. Cu un zâmbet subtil, și-a urat adversarului său politic „sănătate”, un gest care poate fi interpretat ca un răspuns plin de ironie și eleganță în această dispută politică plină de tensiune.

Unii comentatori au remarcat, totuși, amenințarea ascunsă din tonul domnului Ciolacu. În sensul în care dosarele pe rol ale lui Piedone ar putea căpăta undă verde. Știți cum e: dacă nu te retragi tu, te retragem noi. Sau ceva similar.

Rămâne de văzut cum va evolua cursa pentru Primăria Capitalei și cine va reuși să câștige încrederea bucureștenilor. Cert este că acest schimb de mesaje a adăugat o notă de culoare și amuzament în peisajul politic agitat al momentului. La fel de cert este și că duamna Găbița nu are mari șanse în absența voturilor lui Piedone. Dar și reciproca e valabilă. Așa că nu putem considera jocul încheiat.

Găbița inspectează și ne luminează!

Proaspăt reîmpachetată ca șansă supremă a PSD la fotoliul de Primar General, Găbița pornește la atac, cu aplomb. Aude de niște țevi sparte și țuști, la fața locului. Vezi Doamne, ea inspectează, se interesează, nu asistă pasiv la nenorocirile Bucureștilor. Sigur, nu are vreo expertiză tehnică în băgăjel, se pregătise de Bruxelles și n-a pus în geamantan „Manualul instalatorului de termoficare” de Constantin Ionescu sau măcar „Sisteme de încălzire centrală și de alimentare cu apă” de Ivan L. Louda.

Deci se învârte pe-acolo, acordă niște autografe, niște zâmbete cuceritoare și, fiindcă nu e capabilă de o părere avizată în domeniu, se năpustește la Nicușor Dan. Retorica este așa cum o știți, vinovatul de serviciu este, bineînțeles, primarul în funcție. Care nu face nimic, al naibii Nicușor, deși uite, ea, Găbița, i-a lăsat totul pregătit. Nicușor nu mai avea decât să apese pe buton și pornea pe loc procesul de modernizare a rețelei de termoficare bucureștene. În fine, vom mai auzi din astea. Găbița s-a înfipt direct pe locul 3 în ultimul sondaj. Stă ceva mai bine decât DomnDoctor-cel-Retras. Dar e departe de a amenința cei doi fruntași, Piedone și Nicușor. Ehee, mai e mult până departe!

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că guvernul adoptă o hotărâre care permite plata pensiilor înaintea Sărbătorilor de Paști. Această decizie vine ca un răspuns la nevoile și așteptările pensionarilor, oferindu-le oportunitatea de a se bucura de veniturile lor cu ocazia sărbătorii pascale.

Conform declarațiilor premierului, perioada liberă cuprinsă între 3 și 6 mai, precum și ziua de 1 Mai, oferă un cadru propice pentru ca pensionarii să beneficieze de aceste plăți în avans. Această inițiativă este un gest firesc de respect și recunoaștere a contribuției aduse de seniorii României la dezvoltarea țării, consideră domnul Ciolacu.

Poșta Română, împreună cu alte instituții implicate, se pregătește să distribuie pensiile înainte de sărbătorile pascale, asigurându-se că fiecare pensionar primește veniturile cuvenite în timp util. Aproximativ 14.000 de angajați sunt implicați în acest proces, demonstrând determinarea și dedicarea acestora în asigurarea unei distribuții eficiente și corecte a pensiilor.

Devansarea plăţii pensiilor înainte de sărbătorile de Paşte presupune un efort susţinut pentru care vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi, colegilor din minister, Casei Naţionale de Pensii Publice şi caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenţii şi, nu în ultimul rând, reprezentanţilor Poştei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu.

Pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, va fi virată către Compania Naţională Poşta Română SA suma de 1.961.165 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339.359 mii lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6.346.977 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683.898 mii lei din bugetul de stat. Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor se ridică la 9.331.399 mii de lei.

Toate bune, toate frumoase! De Paște, fiecare pensionar va putea cumpăra cam 18 kilograme de roșii, la prețul actual al pieței. Desigur, vorbim despre fiecare pensionar normal, cu pensioara în jur de 2500 de leuți. Și, după ce se vor fi îndopat cu roșii, vor petrece restul lunii mai bucurându-se de mult, mult, mult respect pe pâine.