Restaurantele, cinematografele și teatrele din Cluj-Napoca se închid din nou

Publicat: 13 feb. 2021, 11:30, de Răzvan Zamfir, în ACTUALITATE , ? cititori
Restaurantele, cinematografele și teatrele din Cluj-Napoca se închid din nou
Cluj-Napoca intră în scenariul roșu

Restaurantele, cinematografele, instituţiile de cultură se închid din nou în municipiul Cluj-Napoca, după numai cinci zile de funcţionare, în urma creşterii incidenţei COVID-19, potrivit Agerpres.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri, că noile măsuri intră în vigoare începând cu 14 februarie, în toate localităţile clujene în care incidenţa COVID-19 este de peste trei cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori.

În Cluj-Napoca, conform raportării de vineri, incidenţa COVID-19 a urcat la 3,49/1.000.

„În unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Cluj, prevăzute în Anexa nr. 3 la prezenta hotărâre, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depăşit pragul de 3/1.000 de locuitori, se dispun, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14.02.2021, măsurile menţionate în hotărâre”, se arată în decizia CJSU.

Pe 8 februarie, fostul prefect al judeţului Cluj, Mircea Abrudean, actual secretar general adjunct al Guvernului, a anunţat că incidenţa COVID-19 în municipiul Cluj-Napoca a scăzut sub 3 la mia de locuitori şi că, astfel, se redeschid restaurantele, cinematografele, instituţiile de cultură, începând cu 9 februarie.

La acea data, incidenţa COVID-19 în municipiul Cluj-Napoca era de 2,97/1.000.

Școlile s-au deschis pe 8 februarie

În judeţul Cluj există 10 unităţi administrative-teritoriale cu incidenţa COVID-19 de peste 3 la mie, scenariul 3. Printre acestea se numără Cluj-Napoca, Floreşti, Baciu şi Apahida. Printre localităţile din scenariul 2, galben, se numără Dej, Gherla şi Huedin. Iar în scenariul 1, verde, sunt, printre altele, Turda şi Câmpia Turzii.

În scenariul verde (cu rata de infectare mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori), activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari.

În scenariul galben (cu rata de infectare de până la 3 la mia de locuitori) se desfăşoară activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum şi pentru elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

În scenariul roşu, (cu rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori), activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, precum şi pentru elevii claselor din învăţământul primar.