A crescut numărul sarcinilor cu gemeni în mai multe state din lume

Publicat: 15 mart. 2021, 14:30, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
A crescut numărul sarcinilor cu gemeni în mai multe state din lume
bebe

Din 1980, rata globală a gemenilor a crescut cu o treime, de la 9 la 12 la 1.000 de nașteri, ceea ce înseamnă că aproximativ 1,6 milioane de gemeni se nasc în fiecare an la nivel mondial și unul din 42 de copii născuți face parte dintr-un set de gemeni.

Acest lucru este datorat în marte parte creșterii numărului de reproduceri asistate medical, inclusiv fertilizarea în vitro (FIV), stimularea ovariană și inseminarea artificială. O altă cauză a acestei creșteri constă în decizia femeilor, din ultimele decenii, de a face copiii la vârste înaintate – întrucât șansele de a avea gemeni cresc odată cu vârsta, scrie Digi24.

Femeile se confruntă cu modificări hormonale pe măsură ce se apropie de menopauză, ceea ce poate încuraja corpul să elibereze mai multe ovule în timpul ovulației.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 80% din toate nașterile de gemeni din lume au loc în Asia și Africa. Iar pentru majoritatea țarilor, proporția de nașteri de gemeni este cea mai mare de la începutul înregistrărilor.

Autorii studiului, profesorul Christiaan Monden și Gilles Pison, de la Universitatea din Oxford, au analizat toate datele disponibile pentru a estima rata de gemelitate în mai multe tari din întreaga lume, comparând perioada din 1980 – 1985 cu cea din 2010-2015.

Astfel, a existat o creștere de 32% în Asia și o creștere de 71% în America de Nord, în timp ce o scădere de peste 10% a fost constatată în doar șapte țări – Columbia, Ecuador, Venezuela, Angolă, Congo, Gambia și Zambia. În Europa și America de Nord, rata de gemelitate a crescut de la 14,4, la 16,9 din 1.000 de naşteri, în ultimii 30 de ani, aproape egalând-o pe cea din Africa.

Rata gemelităţii în Africa este atât de mare din cauza numărului mare de gemeni dizigotici născuți acolo – gemeni născuți din două ouă separate.

Citește și: