Zahărul „adevărat” revine în Coca-Cola, la insistențele lui Donald Trump. Asta spune preşedintele SUA care a anunțat, într-o postare pe Truth Social, că gigantul Coca-Cola a acceptat să revină la rețeta clasică, folosind zahăr din trestie în locul siropului de porumb în băuturile vândute în SUA.
Mișcarea vine în contextul noii campanii a administrației Trump – „Make America Healthy Again” – care își propune să reformeze industria alimentară din temelii.
„Am discutat cu Coca-Cola despre folosirea ZAHĂRULUI VERITABIL din trestie în Coca-Cola vândută în Statele Unite, iar ei au fost de acord. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor din conducerea Coca-Cola”, a spus Trump într-o postare pe Truth Social.
Ce spun reprezentanţii Coca-Cola
În prezent, Coca-Cola folosește sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, o practică des întâlnită în industria alimentară americană.
Deși nu a confirmat explicit modificarea rețetei, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că „apreciază entuziasmul președintelui Trump” și că „mai multe detalii despre noile produse inovatoare din gama Coca-Cola vor fi anunțate în curând”.
În timp ce Coca-Cola vândută în Statele Unite este îndulcită, de obicei, cu sirop de porumb, în alte țări, precum Mexic, Marea Britanie și Australia, băutura este îndulcită cu zahăr din trestie.
În aprilie, directorul general al Coca-Cola, James Quincey, le-a spus investitorilor că „facem în continuare progrese în reducerea conținutului de zahăr din băuturile noastre”. El a precizat că firma din Atlanta „a realizat acest lucru prin schimbarea rețetelor, dar și prin utilizarea resurselor noastre globale de marketing și a rețelei de distribuție pentru a crește gradul de conștientizare și interesul pentru portofoliul nostru tot mai diversificat”.
Totuși, o eventuală decizie de a folosi zahăr din trestie în locul siropului de porumb ar putea lăsa un gust amar pentru fermierii americani care cultivă porumb.
Președintele și directorul executiv al Asociației Procesatorilor de Porumb din SUA, John Bode, a declarat că înlocuirea siropului de porumb cu zahăr din trestie ar duce la pierderea a mii de locuri de muncă în industria alimentară americană, ar reduce veniturile fermierilor și ar crește importurile de zahăr din străinătate – toate acestea fără niciun beneficiu nutrițional.
Citeşte şi: 139 de ani de istorie Coca-Cola. Ce a însemnat pentru români
De la ce a pornit inițiativa administraţiei Trump „Make America Healthy Again”
Inițiativa „Make America Healthy Again” („Să facem America sănătoasă din nou”) a administrației Trump, numită după mișcarea socială susținută de secretarul american al Sănătăţii, Robert F. Kennedy Jr., a presat companiile din industria alimentară să își modifice rețetele, eliminând ingrediente precum coloranții artificiali. Coca-Cola destinată pieței americane este, de regulă, îndulcită cu sirop de porumb, în timp ce în alte țări compania folosește zahăr din trestie.
Kennedy a criticat cantitatea de zahăr consumată în dieta americană și a spus că noile recomandări nutriționale, care vor fi lansate în această vară, îi vor îndruma pe americani să consume „alimente integrale”.
Donald Trump este un consumator constant de Diet Coke – băutură îndulcită cu aspartam.