Cum afectează medicamentele pentru slăbit relația noastră cu mâncarea

Publicat: 20 sept. 2025, 20:29, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
Cum afectează medicamentele pentru slăbit relația noastră cu mâncarea
Sursa foto: The Guardian

Recenta inițiativă a celebrului bucătar Heston Blumenthal de a crea un meniu special pentru persoanele care urmează tratamente cu medicamente pentru slăbit a atras atenția publicului. În spatele acestui demers se află însă dovezi științifice care arată că medicamente precum Wegovy (semaglutid) și Mounjaro (tirzepatid) nu doar reduc pofta de mâncare, ci pot influența și preferințele alimentare.

Reducerea senzației de foame

Medicamentele care acționează asupra receptorilor GLP-1 (glucagon-like peptide-1) ajută persoanele cu obezitate să slăbească prin reducerea apetitului și a senzației de foame, încetinind golirea stomacului și crescând senzația de sațietate după masă. „Acționează prin încetinirea tranzitului alimentelor în stomac – ceea ce creează senzația de plenitudine – și împiedică un alt hormon al pancreasului să elibereze mai mult zahăr în sânge”, explică dr. Simon Dryden, șeful departamentului de biosciențe la London Metropolitan University. În plus, aceste medicamente cresc producția de insulină, ajutând la scăderea nivelului de glucoză la persoanele cu diabet tip 2 și reduc consumul de carbohidrați din sânge, scrie The Guardian.

Studiile arată și că administrarea GLP-1 scade dorința de consum de alcool.

Reducerea atractivității alimentelor nesănătoase

Aceste medicamente diminuează „valoarea de recompensă” a alimentelor bogate în grăsimi, zahăr sau sare. În practică, pacienții tind să evite aceste produse pentru perioade scurte sau medii de timp. Profesorul Alexander Miras, de la Universitatea Ulster, compară efectul cu cel observat după chirurgia bariatrică, unde nivelul endogen de GLP-1 crește semnificativ, modificând temporar gusturile alimentare.

Cercetările arată că aproximativ 20% dintre pacienții bariatrici își schimbă pe termen lung preferințele alimentare, însă un procent mai mare experimentează aceste modificări în primele luni după intervenție. „Ceea ce observăm acum cu medicamentele GLP-1 pare să reflecte experiența chirurgiei bariatrice”, explică Miras.

Alterarea percepției gustului

Profesorul Jason Halford, de la European Association for the Study of Obesity, explică faptul că reducerea plăcerii alimentelor bogate în zahăr și grăsimi permite creierului să redescopere alte gusturi și să aprecieze aromele mai subtile. „Eliminați acest zgomot și dorința de zahăr și grăsime, iar relația cu mâncarea se schimbă. Începi să cauți alte gusturi interesante, pentru că nu mai primești acel ‘reward’ instant”, spune Halford.

Alimentele pot părea mai sărate sau mai dulci

Un studiu recent arată că aproximativ 20% dintre pacienții care iau Ozempic, Wegovy sau Mounjaro percep alimentele ca fiind mai sărate sau mai dulci decât înainte. Cei care simt această modificare au raportat și o senzație mai mare de sațietate, reducerea apetitului și diminuarea poftei pentru anumite alimente. „Aceste medicamente acționează nu doar în intestin și creier, ci și asupra celulelor gustative și a regiunilor cerebrale implicate în percepția gustului și recompensă”, explică profesorul Othmar Moser de la Universitatea Bayreuth, Germania.

Posibile efecte secundare gastrointestinale

Modificările gustative pot fi și o consecință a efectelor secundare gastrointestinale, cum ar fi greața, balonarea, diareea sau constipația, frecvente la administrarea GLP-1. Alimentele acide, grase sau condimentate pot intensifica aceste simptome, determinând pacienții să le evite. „Când oamenii încep să consume alimente bogate în energie în timpul tratamentului, pot să se simtă rău. Nu doar că hormonii reduc plăcerea alimentelor, dar efectele post-ingestive îi fac să le evite”, explică Miras.

Prin urmare, medicamentele pentru slăbit care acționează asupra receptorilor GLP-1 schimbă nu doar cantitatea de alimente consumată, ci și calitatea experienței alimentare. Prin reducerea apetitului, diminuarea atractivității alimentelor bogate în calorii și modificarea percepției gustului, aceste tratamente oferă o abordare complexă a pierderii în greutate, cu potențial impact și asupra comportamentului alimentar pe termen lung.