Campanie de screening pentru depistarea cancerului de col uterin pentru femeile din regiunea Sud Muntenia

Publicat: 07 sept. 2021, 19:45, de Corina Matei, în Sănătate , ? cititori
Campanie de screening pentru depistarea cancerului de col uterin pentru femeile din regiunea Sud Muntenia

170.000 de femei din județele regiunii Sud Muntenia beneficiază de un amplu proiect de screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce, într-un proiect demarat luni la Giurgiu.

În timp ce la Centrul Cultural Ion Vinea din municipiul Giurgiu era lansat, oficial, proiectul, în apropiere s-a derulat o primă acțiune de testare a femeilor, în Unitatea Mobilă de Screening pentru Cancerul de Col Uterin.

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) și reprezintă un demers complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, vizȃnd peste 170.000 de femei din regiunea Muntenia Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman) provenind ȋn special din grupuri vulnerabile.

Contextul în care acest proiect a fost elaborat este acela al unei priorități strategice de sănătate publică: anual se înregistrează peste 3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile de vârstă 15-45 ani, 1 din 5 femei testate va avea rezultat pozitiv HPV, dintre care 1 din 10 femei va dezvolta o leziune precanceroasă.

Reducerea poverii cancerului în populaţie prin depistarea în faze incipiente de boală și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) are ca principal obiectiv consolidarea programului național de screening pentru cancerul de col uterin, inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012, prin implementarea strategiei de testare pentru infecția persistentă cu HPV și formarea de parteneriate inovative cu societatea civilă pentru informarea, educarea și mobilizarea femeilor, în special din grupurile vulnerabile, privind importanța prevenției cancerului de col uterin – anunță inițiatorii SCCUT.