A bloca strănutul: Atenție, acest reflex poate avea consecințe grave!

Publicat: 08 iun. 2022, 10:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
A bloca strănutul: Atenție, acest reflex poate avea consecințe grave!

Blocarea strănutului ar putea avea consecințe grave, de la leziuni ale timpanului până la ruputură de anevrism și chiar deces.

Explicațiile le ofer Christian Recchia, doctor în medicină, președinte al secțiunii Prevenție a Academiei de Telemedicină și al e-Sante, în Franța.

În general, strănutul apare ca urmare a unei iritări a mucoasei nazale, legată de prezența prafului.

Pe bronhii, cilii se mișcă de jos în sus ca un covor din mucoasă. Particulele de praf mai mari pot avea un impact mai mare, care să provoace un reflex cunoscut: strănutul, precizează dr. Recchia.

Dar frecvent apare și reflexul de a ne ține nasul sau a închide gura pentru a bloca strănutul. Totuși, acest reflex aparent inofensiv poate avea consecințe deloc neglijabile asupra sănătății. În Anglia, un bărbat în vârstă de 34 de ani a fost victima unei rupturi în zona interioară a gâtului, după ce s-a forțat să-și reprime strănutul. Investigațiile au confirmat că presiunea marea a aerului a fost cauza leziunii.

Nu vă blocați strănutul, deoarece vă puteți provoca o hipertensiune intra-pulmonară, leziuni alveolare. Vă puteți provoca un blocaj al returului pe venele craniului, ceea ce poate genera o hipertensiune craniană temporară, ne avertizează specialistul. Ca urmare a acestor gesturi, crește presiunea la nivelul nasului, gâtului, urechilor și creierului.

Potrivit unui studiu publicat în BMJ Case Reports în ianuarie 2018, a împiedica strănutul ar putea afecta timpanele și, în cazuri mai rare, poate cauza o ruptură de anevrism la nivelul creierului.

De asemenea, acest fenomen poate provoca probleme pulmonare, deoarece aerul este blocat în cutia toracică între cei doi plămâni. Potrivit cercetătorilor, a reprima un strănăut ar putea duce la ”perforarea membranelor timpanului și chiar la o ruptură de anevrism cerebral”.

Citat de Ouest France, dr. Jean-Michel Klein, vicepreședinte al Sindicatului național al medicilor specializați în oto-rino-laringologie din Franța, spune că blocarea strănutului poate fi cauza ”edemelor la nivelul ochilor. De asemenea, poate provoca dureri violente de cap, sângerări nazale și chiar sindrom meningean.

În unele cazuri, acest reflex poate avea impact asupra timpanul și auzului din cauza creșterii subite a presiunii aerului.

Sunt și cazuri dramatice, avertizează dr. Gerald Kierzek, specialist în medicina de urgență, citat de Europe 1 în 2018: A bloca strănutul poate provoca ruptura unui vas de sânge în creier din cauza creșterii pe moment a presiunii arteriale, ceea ce poate duce la deces.