A fost rezolvată criza din transportul public din Galați. Directorul a fost demis iar angajații au primit o majorare salarială de 155 lei

Greva spontană a șoferilor și vatmanilor de la sociatea de transport public Transurb SA Galați și-a atins scopul, aceștia obținând majorarea salarială cu indicele inflației în cuantum de 155 de lei, nu de 92 de lei, așa cum le promisese directorul general al societății, Dorian Dumitru.

Conform liderului Sindicatului de la Transurb, George Preda, protestul s-a încheiat după ora 14.00 și autobuzele, troleibuzele și tramvaiele și-au reluat circulația pe trasee: „Autobuzele au început să iasă pe traseu. Am semnat o minută cu reprezentantul Primăriei A fost aprobată revendicarea noastră de creştere a salariului cu 155 de lei, care reprezintă aplicarea ratei inflaţiei la salariile tarifare, începând cu 1 noiembrie”.

Principala revendicare, majorarea cu rata inflației. Sindicaliștii cereau 155 lei, directorul oferea 92 lei

Directorul Dorian Dumitru susţinea că şoferii nu ar fi avut niciun motiv să facă această grevă deoarece în luna februarie au fost efectuate creşteri salariale în sumă brută de 450 de lei pentru fiecare conducător auto de la Transurb. Mai mult, Dorian Dumitru le-a spus sindicaliștilor că din punct de vedere legal, societatea poate susţine majorarea salariilor doar cu 92 de lei. Reprezentanții sindicatului susțineau că, potrivit calculelor lor, indexarea salariilor cu indicele inflației ar fi trebuit să reprezinte o majorare de 155 lei.

La negocieri, directorul Transurb susținea că era vorba doar de o interpretare diferită a cifrelor: „După calculul nostru, suma brută de care vor beneficia salariaţii este de 155 de lei, dar 92 de lei se aplică la salariul de bază, trecând prin sporuri, ajunge la 155 de lei. Sindicatul nu doreşte altfel. Este o problemă legată de interpretare, dar când există două păreri, cel care răspunde este reprezentantul legal, adică directorul”.

Greviștii au obținut demiterea directorului, al cărui salariu ar fi fost majorat cu 4.500 de lei, deși nu găsea bani pentru indexări

A fost rezolvată și o altă solicitare a angajaților, demiterea directorului general, pe care sindicaliștii îl considerau vinovat pentru situația economică dificilă cu care se confruntă societatea.

În presa locală a apărut o știre conform căreia Consiliul de Administrație ar fi majorat salariul directorului Dorian Dumitru cu 4.500 de lei, în condițiile în care acesta susținea că nu sunt bani pentru noi majorări ale salariilor și din cauza lipsei de lichidități sporurile pentru orele suplimentare lucrate în octombrie și noiembrie le vor fi plătite abia în luna februarie, după aprobarea noului buget.

În acest context, la prima oră, când a venit la societate, directorul a fost întâmpinat cu scandările greviștilor care îi cereau „Demisia!” și a reușit să ajungă în biroul său sub protecția unei echipe de intervenție de la Jandarmerie.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, i-a cerut directorului Dorian Dumitru să își prezinte demisia și acesta s-a conformat.

Celulă de criză” la Primăria Galați

La primărie a fost convocată și o ședință a Consiliului Local Galați care avea pe ordinea de zi un singur punct: „Proiect de hotărâre privind unele măsuri pentru asigurarea continuităţii actului de administrare la societatea Transurb SA”. Prin decizia aleșilor locali care au fost rezolvate revendicările angajaților din transportul local.

După discuția cu primarul Ionuț Pucheanu și reprezentanți ai primăriei, liderul sindicatului Transurb, George Preda, a anunţat că mâine este programată o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Transurb SA pentru desemnarea unui director interimar care să semneze deciziile privind majorarea salariilor cu 155 de lei, reprezentând indexarea cu rata inflaţiei.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole