A luat amploare „Bobotezul Cailor”, o datină creștină preluată după un ritual al triburilor mongole

Publicat: 06 ian. 2023, 15:31, de Sorin Costea, în Cultură , ? cititori
A luat amploare „Bobotezul Cailor”, o datină creștină preluată după un ritual al triburilor mongole
Bobotezul Cailor Foto Isaccea: Mihai Constantin

În ultimii ani a luat amploare în special în Dobrogea, în sudul Moldovei, Muntenia și Oltenia, „Botezul Cailor”, o datină care era păstrată de sute de ani numai în nordul Dobrogei, în localitatea tulceană I.C. Brătianu, în care în ziua de „Bobotează” localnicii organizează și „Boboteaza Cailor“.

De „Bobotează”, sătenii își botează caii, stropindu-i cu Agheasmă Mare, cu credinţa că toţi caii botezaţi în această zi cu apă sfinţită vor fi sănătoşi.

O datină creștină preluată după un ritual al mongolilor, care își sărbătoreau caii în prima zi a anului

Este un obicei de sorginte tătărească care datează de sute de ani. Comuna tulceană IC Brătianu, atestată documentar de peste 400 de ani, se numea pe vremuri Zaclău şi a fost locuită o lungă perioadă de timp de o comunitate de tătari care păstraseră o tradiţie a triburilor mongole, care își sărbătoreau caii prin curse organizate în prima zi a anului.

Cu timpul, și creştinii din Zaclău au adoptat această tradiţie şi aşa se explică apariţia ineditei sărbători „Boboteaza Cailor“.

După oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei Aghesmei celei Mari în biserica satului şi salvarea crucii aruncate de preot în apele Dunării, caii sunt adunaţi pe un imaş de pe malul Dunării unde preotul îi sfinţește cu Agheasma Mare, cu credinţa că toţi caii botezaţi în această zi cu apă sfinţită vor fi sănătoşi pe parcursul întregului an.

Apoi, are loc tradiţionala cursă de galop, în care bărbaţii din I.C. Brătianu se întrec pentru a-şi câştiga respectul comunităţii dar și pentru premiile acordate de primărie.  

Acest obicei mai era întâlnit pe la 1650 și în Moldova, dar în timp a dispărut

Obiceiul a mai fost întâlnit episodic și în alte zone ale țării. Nicolae Iorga scrie în „Istoria Românilor în chipuri și icoane” despre acest obicei întâlnit pe la 1647 într-o localitate din Moldova, unde un mitropolit a stropit cu agheasmă 24 de cai ai sătenilor.

Bobotezul Cailor Foto Isaccea: Mihai Constantin
Bobotezul Cailor Foto Isaccea: Mihai Constantin

„Un număr de cai cu arșale scumpe, împodobite cu aur și mărgăritare, sunt aduși de oamenii Comisului celui Mare, în mijlocul uimirii bucuroase a poporului. Un călător a văzut în Moldova, la 1647, douăzeci și patru de cai foarte frumoși pe cari Mitropolitul îi stropi cu aghiasmă”, scria Nicolae Iorga.

Dar în timp, acest obicei a nu a mai fost semnalat în Moldova și e lesne de înțeles și din ce motive, pentru că era un obicei tradițional al tătarilor, care deseori invadau Moldova.

În timp, singura zonă în care a fost păstrat acest obicei a fost nordul Dobrogei, în special în zona localității Zaclău, comuna IC Brătianu de astăzi.

„Botezul Cailor” a devenit o tradiție în Dobrogea, în Bărăgan, în Prahova, Dâmbovița și Olt

În ultimii ani, „Botezul Cailor” a luat amploare în special în Dobrogea și în Muntenia și Oltenia.

La Isaccea, tot în Dobrogea și tot pe malul Dunării, la câțiva kilometri de IC Brătianu, „Botezul Cailor” a devenit o tradiție de câțiva ani. În acest an, Primăria Isaccea a anunțat că după ceremonia religioasă și salvarea crucii aruncate în apele Dunării va avea loc „Cursa cailor”.

Sub denumirea de „Botezul Cailor”, acest obicei a fost preluat și în multe localități din Prahova, Ialomița, Dâmbovița și Olt. Primăria din Fetești organizează pe Stadionul Municipal cu prilejul „Botezului cailor” un concurs cu premii pentru categoriile „Cel mai frumos atelaj” și „Cel mai frumos cal și călăreț”.

La Comarnic, în Prahova, este organizată pe 6 ianuarie 2023 cea de-a 4-a ediție a Festivalului Ecvestru „Botezul Cailor”.

Bobotezul Cailor 2 Foto Isaccea: Mihai Constantin
Bobotezul Cailor 2 Foto Isaccea: Mihai Constantin

„După botezul tradițional al cabalinelor, săvârșit de preoți la biserică, atelajele hipo se vor îndrepta în alai, de la intersecția Pieței Comarnic, spre nord, către zona de concurs: Prund-Maicanu. Înscrierile în competiție încep la orele 08.30 și se încheie la ora 10.00, oră la care va începe prima probă a concursului hipic – tracțiune perechi, unde sunt așteptați crescători din toată țara. Vor fi menținute în concurs atât proba de frumusețe, cât și premiul crescătorului”, se spune în anunțul Primăriei Comarnic.

Această avalanșă de evenimente organizate sub această titulatură unică, „Botezul Cailor”, este dovada concretă că în ultimii ani a apărut un nou obicei popular, ceea ce este o premieră, deoarece în ultimii ani am asistat mai mult la dispariția unor datini și obiceiuri.