A murit cercetătorul japonez Akira Endo, părintele statinelor

Publicat: 12 iun. 2024, 06:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
A murit cercetătorul japonez Akira Endo, părintele statinelor
Akira Endo statine colesterol

Akira Endo, descoperitorul statinelor care au revoluționat prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare, a murit la vârsta de 90 de ani, a declarat, marți, pentru AFP unul dintre foștii săi colaboratori, confirmând presa locală.

Savantul a murit miercurea trecută, a declarat pentru AFP Keiji Hasumi, biochimist japonez căruia Akira Endo i-a fost mentor și cu care a lucrat mult timp.

„Era o persoană dură și strictă, foarte perspicace. Putea vedea esența ascunsă a lucrurilor”, spune Keiji Hasumi despre mentorul său.

Născut pe 14 noiembrie 1933, într-o familie de fermieri din Akita (nordul Japoniei), Akira Endo a fost fascinat la o vârstă fragedă de efectele ciupercilor și ale altor mucegaiuri asupra ființelor vii.

Această pasiune nu l-a părăsit, iar la universitate a ”devorat” o biografie a lui Alexander Fleming, medicul și biologul britanic care a descoperit, în 1928, primul antibiotic, penicilina, izolată pornind de la o ciupercă.

În 1957,  s-a alăturat companiei farmaceutice japoneze Sankyo ca microbiolog și a fost interesat de metabolismul lipidelor și biosinteza colesterolului.

Din 1966 până în 1968, a efectuat cercetări la Albert Einstein College of Medicine din New York. Surprins de numărul mare de persoane în vârstă și supraponderale din Statele Unite, el și-a dat seama de importanța dezvoltării unui medicament anti-colesterol.

Întors la Sankyo, în Japonia, el a reluat studiul ciupercilor și mucegaiurilor, convins că acestea ascund secretul blocării enzimelor care participă la biosinteza colesterolului.

Cercetătorul a petrecut doi ani examinând compușii chimici ai 6.000 de tulpini de ciuperci pentru a încerca să-și confirme ipoteza. În 1973 a descoperit Mevastatina, prima din clasa statinelor, a cărei capacitate de a reduce nivelul de LDL („colesterol rău”) din sânge a fost dovedită ulterior.

Dar Sankyo (azi Daiichi Sankyo) nu a dat curs acestei descoperiri și, abia în 1987, laboratorul american Merck & Co a lansat prima statină comercială, lovastatina.

Peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume iau acest tip de medicamente, cu o piață  de aproximativ 15 miliarde de dolari (14 miliarde de euro).

În urma numărului enorm de prescripții medicale, controversele privind o posibilă toxicitate sau ineficacitate  s-au înmulțit în multe țări, ceea ce a descurajat mulți pacienți să ia aceste tratamente.

Cu toate acestea, potrivit unei meta-analize publicate în 2022 în European Heart Journal, pe baza a 176 de studii pe acest subiect și pe baza datelor de la patru milioane de pacienți, intoleranța  statinelor ar fi supraestimată și supradiagnosticată.

Akira Endo a primit numeroase premii pentru studiile sale de pionierat, inclusiv Premiul Albert Lasker pentru cercetare medicală clinică, în 2008.