A murit Jean-Paul Belmondo, marele actor francez. Eroul filmelor de acțiune și comedie avea 88 de ani

Celebru pentru rolurile de polițist sau aventurier, Jean-Paul Belmondo sau Bebel, a fost unul dintre cele mai mari nume ale cinematografiei franceze, cu o carieră de peste 50 de ani și aproape 80 de filme. Anunțul a fost făcut de avocatul său, care a precizat că actorul a murit în locuința sa din Paris. „A dispărut o personalitate extraordinară cu o carieră excepțională”, relatează „Le Parisien”.

Născut la 9 aprilie 1933, Belmondo a crescut într-o familie de artişti. Tatăl său, de origine italiană, era un binecunoscut sculptor. Reprezentant al Noului Val Francez, Belmondo a debutat în 1960, în filmul „Cu sufletul la gură” al lui Jean-Luc Godard. Și-a consolidat poziția prin apariții în „Omul din Rio”, „Borsalino”, „Polițist sau delincvent”, „Asul așilor” etc

Actorul a jucat și într-unul din filmele seriei „James Bond”, thrillerul „Casino Royale” din 1967.

A fost nominalizat de două ori la premiile BAFTA și în 1989 a primit premiul Cesar pentru interpretarea din „Itinéraire d’un enfant gâté”.

Criticat pentru că a ales să apară în filme comerciale, Belmondo a spus: „Atunci când un actor are succes, unii îi întorc spatele şi îl acuză că a ales calea uşoară (în carieră n.r.), că nu vrea să facă niciun efort sau să îşi asume vreun risc. Dar dacă ar fi atât de uşor să umpli sălile de cinema, atunci lumea filmului ar fi mult mai sănătoasă decât este. Nu cred că aş fi rămas în lumina reflectoarelor atât de mult timp dacă jucam în toate prostiile. Oamenii nu sunt proşti”.

A jucat alături de mari actori, ca Alain Delon, Jean Gabin, David Niven, Omar Sharif şi Gerard Depardieu. De asemenea, a jucat cu mari actriţe: Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Danielle Darrieux, Romy Schneider, Jacqueline Bisset, Raquel Welch şi Francoise Dorleac şi a avut relaţii în viaţa reală cu Ursula Andress şi Laura Antonelli.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole