Aberație legislativă: Statul va impozita toate câștigurile din investiții pe bursă, dar nu va compensa pierderile

Publicat: 29 dec. 2022, 07:30, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Aberație legislativă: Statul va impozita toate câștigurile din investiții pe bursă, dar nu va compensa pierderile

De la 1 ianuarie 2023 se modifică legea de impozitare a câștigurilor din investiții pe bursă. În goana după bani la buget, statul a decis să taxeze orice câștig la momentul tranzacției și să nu mai permită compensarea cu pierderile la sfârșitul anului.

Legea 142/2022, aprobată în mai anul acesta, a modificat legea Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, referitoare la modalitatea de impozitare a câștigurilor din investiții pe bursă. A fost eliminat impozitul de 10% din câștigul net realizat într-un an și a fost introdus un impozit în două trepte, de 3% pentru activele deținute mai puțin de un an și de 1% pentru cele deținute mai mult de un an.

Principala aberație legislativă este plata impozitului la momentul efectuării tranzacției, reținerea și virarea către bugetul de stat fiind acum în sarcina brokerului sau intermediarului. Până acum, impozitul era calculat la sfârșitul anului, iar câștigurile erau compensate cu pierderile, iar impozitul era aferent câștigului net din portofoliu (câștiguri minus pierderi).

Practic, acum nu mai este vorba de un câștig net, ci de orice câștig realizat dintr-o tranzacție. Ceea ce înseamnă că dacă investești la începutul anului 10.000 de euro și faci cinci tranzacții cu câștig total de 1.000 euro și cinci tranzacții din care rezultă o pierdere totală de 5.000 de euro, la finalul anului vei mai avea în cont 6.000 de euro. Dar chiar și așa, tot vei fi plătit statului 3% din câștigul de 1.000 de euro.

Procentul este mic și nu pare să afecteze prea mult valoarea portofoliului, dar să nu uităm că pe piața de capital se fac tranzacții de milioane de euro în fiecare zi, iar 3% sau 1% se adună până la sume semnificative la sfârșitul fiecărei luni. Iar banii la buget sunt principala preocupare a statului, nu faptul că taxează pierderea netă a unui investitor.

Sau, după cum se arată în textul legii: „Pierderile obţinute din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, efectuate prin entităţile vizate de Lege, nu se reportează şi nu se compensează, acestea reprezentând pierderi definitive ale contribuabilului.”

Diferențe între brokerii rezidenți și nerezidenți

Dar impozitarea pierderii nu este singura aberație din lege. Intermediarii obligați să rețină și să vireze impozitul sunt definiți astfel: „intermediarii definiţi potrivit legislaţiei în materie, societăţile de administrare a investiţiilor, societăţile de investiţii autoadministrate, administratorii de fonduri de investiţii alternative, rezidenţi fiscali români sau nerezidenţi care au în România un sediu permanent ce are calitatea de intermediar”.

Aceasta înseamnă că brokeri precum eToro sau Revolut nu sunt obligați să rețină și să vireze impozitul, iar investitorii vor trebui să depună în continuare Declarația unică la final de an și să achite 10% pe câștigul net. Sau legiuitorul va veni cu o modalitate de verificare a tranzacțiilor de peste an, care pot fi de ordinul sutelor sau miilor atunci când vorbim de investitori care tranzacționează zilnic.

Observăm din textul legii că tratamentul fiscal favorabil (i.e. cotele de impozitare reduse) se aplică doar în cazul tranzacțiilor derulate prin intermediari din România sau nerezidenți care au în România un sediu permanent ce are calitatea de intermediar. În restul cazurilor, cota de impozitare rămâne aceeași, i.e. 10%, ceea ce poate fi considerat discriminatoriu.

Se poate ajunge în situații în care pentru același venit, din aceeași sursă, cota de impozitare să fie diferită. În plus, în expunerea de motive, scopul legii este de a stimula bursa internă, atragerea de investitori și creșterea finanțării companiilor rezidente în România.

Însă, așa cum este formulată legea, tratamentul fiscal favorabil nu are legătura cu piața/bursa și nici cu emitentul titlului respectiv (cel puțin pentru valorile mobiliare), astfel, în practică, pot fi situații în care un investitor tranzacționează printr-un broker din România titluri ale unor companii străine, pe piețe străine, beneficiind de cotele favorabile de impozitare”, explica Mădălina Racovițan, Tax Partner, Head of People Services la KPMG România.