Activitatea economică în Europa a accelerat în februarie după relaxarea regulilor sanitare

Activitatea economică în zona euro a accelerat puternic în luna februarie, profitând de relaxarea restricţiilor sanitare, arată datele preliminare publicate luni de compania de analize financiare Markit, transmite AFP.

„Relaxarea măsurilor sanitare s-a tradus printr-o relansare puternică a creşterii activităţii globale, după două luni de creştere modestă legată de apariţia variantei Omicron şi reintroducerea de restricţii”, care au fost parţial în februarie, explică analiştii de la Markit.

Dacă sectorul călătoriilor şi turismului a cunoscut „o creştere deosebită a activităţii”, la fel ca şi întregul sector al serviciilor, „creşterea producţiei s-a consolidat şi în industria manufacturieră, susţinută de amplificarea cererii şi o atenuare a tensiunilor cu privire la aprovizionare”, subliniază Markit.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat până la 55,8 puncte în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, de la 52,3 puncte în ianuarie, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Economiile din Franța și Germania au accelerat cel mai mult

În rândul statelor membre, cea mai importantă relansare a creşterii s-a înregistrat în Franţa, unde indicatorul PMI a afişat cel mai puternic avans de după luna iunie 2021. De asemenea, în Germania, ritmul expansiunii s-a accelerat, atingând un vârf după luna august 2021.

„Soliditatea revenirii în activitatea de afaceri, semnalată de PMI, oferă o nouă dovadă că economia a demonstrat o rezistenţă încurajatoare în faţa valului omicron. Însă intensificarea presiunilor inflaţioniste va alimenta speculaţiile cu privire la o atitudine de tip hawk (-şoim-nr.) la BCE”, a declarat economistul şef de la IHS Markit, Chris Williamson.

Inflaţia în zona euro a atins un maxim istoric în luna ianuarie iar Banca Centrală Europeană este supusă unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a înăspri politica monetară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...