Acuzațiile de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” nu se confirmă

Publicat: 17 apr. 2024, 19:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Acuzațiile de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” nu se confirmă
acuzații decese ATI Spitalul Sf. Pantelimon

Acuzațiile potrivit cărora 17 pacienți din Secția ATI a Spitalului ”Sf. Pantelimon” ar fi murit în condiții suspecte nu se confirmă. Aceasta este concluzia  anchetelor efectuate de Ministerul Sănătății și Spitalul Sf. Pantelimon.

Ministerul Sănătății și Spitalul ”Sfântul Pantelimon” au transmis  comunicate de presă  în care au explicat de ce acuzațiile nu se confirmă.

Ancheta internă a spitalului arată că toate procedurile au fost respectate și au fost emise câteva concluzii, dar și recomandări.

Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente, se mai precizează în raportul anchetei interne a Spitalului ”Sf. Pantelimon”.

„Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate. Se constată situaţii de supraaglomerare a Secţiei ATI şi chiar depăşirea capacităţii pentru asigurarea unor condiţii medicale de foarte bună calitate. Soluţia folosirii paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI nu poate fi decât o soluţie de moment şi de foarte scurtă durată, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgenţă soluţii pentru extinderea spaţiului Secţiei ATI. Se impune luarea de măsuri de urgenţă pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secţia ATI, în mod deosebit a personalului mediu şi auxiliar, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora”, se arată în concluziile şi recomandările incluse în raportul Comisiei interne, dat miercuri publicităţii.

Potrivit raportului echipei de control a Ministerului Sănătății s-a înregistrat o comunicare defectuoasă între angajații spitalului.   ”Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI”.

Scandalul  a început de la faptul că directoarea de îngrijiri a sesizat în scris managerul Spitalului ”Sfântul Pantelimon”. În sesizare directoarea de îngrijiri spunea că a fost informată telefonic de către o asistentă medicală din secția de terapie intensivă despre faptul că, în perioada 4-7 aprilie, au decedat circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea voită a noradrenalinei administrate prin injectomat. Aceasta solicita conducerii spitalului să ia măsurile care se impun, respectiv anunțarea organelor de anchetă penală, lucru care s-a și întâmplat.