Adevărata poveste a stațiunilor cu nume de planete: Cum a influențat Ceaușescu litoralul românesc

Publicat: 16 iun. 2024, 08:24, de Mariana Olteanu, în LIFESTYLE , ? cititori
Adevărata poveste a stațiunilor cu nume de planete: Cum a influențat Ceaușescu litoralul românesc

Stațiunile de pe litoralul românesc se deosebesc prin denumirile lor unice, inspirate din sistemul solar. De ce au aceste nume și cine a decis să le atribuie? Istoria acestor denumiri ne duce în perioada comunistă, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu.

De ce stațiunile românești au nume de planete?

Între anii 1968 și 1970, multe dintre stațiunile de pe litoralul românesc au fost construite la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a dorit să promoveze turismul într-un mod distinct, astfel încât turiștii străini să poată reține și pronunța ușor numele stațiunilor. În plus, în acea perioadă, exista o fascinație generală pentru spațiu, ceea ce a influențat alegerea acestor denumiri.

„Denumirile au fost alese pentru a fi mai ușor de reținut de către turiștii străini care veneau pe litoralul românesc în perioada comunistă. În plus, comuniștii erau fascinați de lumea spațială”, a explicat profesorul.

Jupiter, prima stațiune cu nume de planetă

Jupiter a fost prima stațiune cu nume de planetă de pe litoralul românesc, deschisă la finele anului 1970. Ulterior, în 1972, au fost deschise stațiunile Neptun, Venus și Saturn. Aceste stațiuni reprezentau bijuteriile turismului românesc pe atunci, atrăgând atât turiști români, cât și străini.

După căderea comunismului, stațiunile au trecut prin perioade de degradare, dar investitorii au început să vadă potențialul zonei și au inițiat diverse proiecte de revitalizare.

Care a fost prima stațiune deschisă pe litoralul românesc și de ce poartă numele unei planete

Care era stațiunea preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

Nicolae și Elena Ceaușescu preferau să-și petreacă vacanțele la mare în stațiunea Neptun, renumită pentru plajele curate și protejate. În perioada comunistă, aceasta era considerată cea mai elegantă stațiune de pe litoralul românesc, frecventată de elita partidului comunist și personalități mondene.

Complexul de la Neptun era amenajat special pentru a asigura confortul dictatorilor, fiind deservit de 100 de oameni. După Revoluție, stațiunea a intrat într-un proces de degradare, însă recent au început investiții în renovarea vilelor de protocol, transformându-le în apartamente de lux pentru turiști.

Care a fost prima stațiune deschisă pe litoralul românesc și de ce poartă numele unei planete

Caracteristicile unice ale fiecărei stațiuni

  • Neptun: Cunoscută pentru vegetația sa bogată și apropierea de Pădurea Comorova, Neptun a fost preferata lui Ceaușescu. Vilele de protocol sunt încă folosite pentru a caza demnitarii.
  • Jupiter: Dezvoltată în jurul lacului artificial Tismana, Jupiter are cea mai mică plajă de pe litoral.
  • Venus: Remarcată pentru unitățile de cazare cu nume de fete, precum Brândușa, Claudia, Lidia, Raluca și Dana.
  • Saturn: Oferă peste 13.000 de locuri de cazare și este renumită pentru izvoarele termale sulfuroase cu proprietăți terapeutice.