Administrația Trump a interceptat, în secret, convorbirile telefonice avute de patru reporteri New York Times

Publicat: 04 iun. 2021, 10:15, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
Administrația Trump a interceptat, în secret, convorbirile telefonice avute de patru reporteri New York Times

În timpul mandatului președintelui Donald Trump, Departamentul de Justiție al SUA a interceptat, în secret, desfășurătorul convorbirilor telefonice avute de patru reporteri New York Times, pe perioada a nu mai puțin de patru luni, în 2017, cu scopul de a afla care erau sursele jurnaliștilor, în cadrul unei anchete ce viza scurgeri de informații, a dezvăluit miercuri administrația Biden, citată de cotidianul american și Associated Press.

Acest episod vine după o serie de dezvăluiri legate de faptul că fosta Administrație Trump a obținut datele privind comunicațiile reporterilor, fie că era vorba de telefoane sau email-uri, cei vizați fiind jurnaliștii de la cotidianul The Washington Post și un reporter CNN.

Dezvăluirile au fost făcute luna trecută de Departamentul de Justiție condus acum de democrați. Dean Baquet, directorul executiv al The Times, a condamnat acțiunile administrației Trump, afirmând că ele reprezintă o gravă încălcare a libertății presei.

“Interceptarea telefoanelor jurnaliștilor subminează profund libertatea presei”, se arată într-o declarație de presă. ”Acest lucru amenință să reducă la tăcere sursele pe care ne bazăm pentru a oferi publicului informații esențiale despre acțiunile guvernului”.

Luna trecută, când au fost făcute primele dezvăluiri, președintele Joe Biden a declarat că nu va permite astfel de practici în timpul mandatului său, calificându-le total eronate.

Potrivit Associated Press, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție a precizat că departamentul i-a notificat miercuri pe cei patru reporteri în legătură cu interceptarea listei convorbirilor de anul trecut, precizând că, în același timp, s-a încercat obținerea datelor privind corespondența electronică, fără a viza însă și conținutul mail-urilor ”ca parte a unei anchete privind divulgarea neautorizată a unor informații clasificate”.

Jurnaliștii nu sunt vizați de anchetă, a mai precizat purtătorul de cuvânt.