Adunarea Generală a OMS: De la Covid-19 la variola maimuței, de la lipsa finanțării la pregătirea pentru o altă pandemie

Ieșirea din pandemia Covid-19, răspândirea îngrijorătoare a variolei maimuței, impactul războiului din Ucraina și găsirea de surse de finanțare. Sunt câteva din subiectele de pe agenda Adunării generale a  Organizației Mondiale a Sănătăți, care a început  duminică, 22 mai, și va dura toată săptămână, transmite RFI.

Aceasta este prima adunare a statelor membre ale OMS, care se reunesc în mod direct, după 2020. Mai mulți șefi de state și-au anunțat participarea; președintele Kenyei, al Croației … Alții s-au exprimat video. Este cazul președintelui Emmanuel Macron. Toți au vorbit despre războiul din Ucraina.

Directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, care a avut mesajul cel mai puternic, a făcut o paralelă între conflictul actual din Ucraina, Yemen și Etiopia și ceea ce el a trăit în copilăria lui în Etiopia.

Pentru mine, războiul nu este ceva abstract. Este foarte real, este personal. Eu sunt un copil al războiului. Sunetul bombelor, obuzele care treceau pe deasupra capului … Războiul este oribil și face să fie și mai groaznic, pentru că permite răspândirea bolilor. Războiul, foamea și boala, toate sunt aliate, a subliniat directorul general al OMS.

Dar nu numai războiul din Ucraina este în centrul discuțiilor acestei adunări generale, ci și ”finanțarea” OMS, care, în prezent, este foarte dependentă de generozitatea câtorva donatori.

De asemenea, o parte din discuții vor avea ca subiect reforma sistemului mondial de sănătate. În acest sens, sunt menționate mai multe căi: crearea unui comitet restrâns pregătit să acționeze în cazul unei noi pandemii, îmbunătățirea reglementării sanitare internaționale, dezvoltarea capacităților de vaccinare în țările din sud etc.

În timp ce numărul cazurilor de variola maimuței crește, OMS subliniază că lumea încă nu a terminat cu Covid-19.  Și că, la nivel global,  aproape un miliard de persoane nu au primit nicio singură doză de vaccin anti-Covid.

 

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole