Adversarii României în preliminariile EURO 2024. Componența grupelor

Publicat: 09 oct. 2022, 18:13, de Vlad Ciotoran, în SPORT , ? cititori
Adversarii României în preliminariile EURO 2024. Componența grupelor

Tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2024 a avut loc duminică, 9 octombrie.

În urma tragerii la sorți au fost create 7 grupe de câte 5 echipe și 3 grupe de câte 6. Urnele valorice au fost realizate în baza ierarhiei Ligii Națiunilor 2022/23.

Meciurile din preliminariile EURO 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023, urmând a fi decise 20 dintre calificate, primele două clasate din fiecare grupă. Alte 3 reprezentative își vor câștiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Nations League, în martie 2024, informează frf.ro.

ADVERSARII ROMÂNIEI SPRE EURO 2024: GRUPA I

ELVEȚIA

Câștigătoare cu Spania și Portugalia în grupa de Ligii Națiunilor în acest an, calificată la Mondialul 2022 și prezentă în sferturile de finală la ultimul EURO, ediția 2020

Pregătită de Murat Yakin, are la dispoziție jucători extrem de valoroși provenind atât din campionatul intern, cât și din Bundesliga, Premier League, Ligue 1 și Serie A

România a întâlnit Elveția la EURO 2016, rezultat 1-1, în meciul doi din grupa în care au mai jucat Franța și Albania.

ISRAEL

Națională cu care am remizat în martie, 2-2 în deplasare, după ce am condus cu 2-0, la al doilea meci al lui Edward Iordănescu pe banca naționalei.

Am jucat de 23 de ori în istorie contra Israelului, reușind 12 victorii, 6 remize și numai 5 înfrângeri, în partide amicale și oficiale

Campioana Maccabi Haifa joacă în grupele Ligii Campionilor, în vreme ce Hapoel Beerscheba a eliminat în acest sezon al cupelor europene pe Universitatea Craiova

KOSOVO

Națională pregătită de francezul Alain Giresse, împotriva căreia România nu a disputat vreo partidă până acum, amicală sau oficială

O echipă construită pe fotbaliști care activează peste hotare, în Franța, Italia, Germania, Turcia, Spania sau Olanda, cu EURO 2020 fiind primul turneu final european pentru care au concurat în calificări, după declararea independenței statului Kosovo.

A terminat pe locul 2 grupa de Liga Națiunilor din acest an, sub Grecia, dar peste Irlanda de Nord și Cipru.

BELARUS

De 5 ori am jucat împotriva Belarusului, fără să pierdem vreodată. Tricolorii au cumulat 3 victorii și 2 remize împotriva aceste naționale, în partide oficiale și amicale.

Stranierii activează în campionatele din Polonia, Rusia, Kazahstan ori Cipru, iar grupa de Liga Națiunilor din acest an au terminat-o pe ultimul loc, retrogradând, sub Kazahstan, Slovacia și Azerbaidjan.

Belarus nu s-a calificat vreodată la un turneu final, european sau mondial, iar în preliminariile EURO 2020 au terminat pe locul 4 din 5 în grupă, depășind doar Estonia.

ANDORRA

Reprezentativă care se bazează preponderent pe fotbaliști din campionatul intern și din eșaloanele inferioare din Spania, a câștigat 8 puncte din 6 meciuri în Liga Națiunilor în grupa cu Letonia, Moldova și Liechtenstein.

De patru ori am jucat cu Andorra și de fiecare dată am câștigat, toate meciuri oficiale, în preliminarii de Mondial, disputate în 2004-2005 și 2012-2013.

Koldo Alvarez este din 2010 selecționer al primei reprezentative din Andorra, fostul portar fiind unul din cei mai longevivi tehnicieni pe banca naționalelor din Europa.

CELELALTE GRUPE ALE PRELIMINARIILOR

GRUPA A: Spania, Scoția, Norvegia, Georgia, Cipru

GRUPA B: Țările de Jos, Franța, Irlanda, Grecia, Gibraltar

GRUPA C: Italia, Anglia, Ucraina, Macedonia de Nord, Malta

GRUPA D: Croația, Țara Galilor, Armenia, Turcia, Letonia

GRUPA E: Polonia, Cehia, Albania, Insulele Feroe, Moldova

GRUPA F: Belgia, Austria, Suedia, Azerbaidjan, Estonia

GRUPA G: Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Lituania

GRUPA H: Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazahstan, Irlanda de Nord, San Marino

GRUPA J: Portugalia, Bosnia-Herțegovina, Islanda, Luxemburg, Slovacia, Liechtenstein