O sută de ani de la prima medalie olimpică a României!

Publicat: 04 mai 2024, 12:35, de Magda Marincovici, în SPORT , ? cititori
O sută de ani de la prima medalie olimpică a României!

În urmă cu exact o sută de ani, la Paris, începeau Jocurile Olimpice din 1924, ediție la care țara noastră a câștigat prima medalie, ne reamintește Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Cu aceasă ocazie, Comitetul Olimpic  și Sportiv face o întoarcere în timp punctând traseul până la obținerea primei medalii olimpice.

”După un drum care a durat 4 zile , la clasa a III-a a unui tren plin de emigranți, echipa de rugby în XV a României a debutat în competiția olimpică alături de Franța și SUA. Chiar dacă a pierdut ambele meciuri, România a terminat cu bronzul la gât, o performanță memorabilă pentru sportul românesc.

Pe 4 mai 1924, pe stadionul Colombes, România a jucat împotriva Franței ( scor 3-59, eseul tricolorilor fiind reușit de Florin Tudor). Partida cu SUA s-a disputant pe 11 mai, România a cedat cu 37-0 în fața celor care aveau să cucerească aurul olimpic.

Cei care au scris prima pagină din istoria olimpică a românilor medaliați la Jocuri sunt: Dumitru Armasel, Nicolae Atanasiade, Gheorghe Bentia, Ion Cociocianu, Constantin Cratunescu, Teodor Florian, Ion Garlesteanu, Petre Ghitulescu, Constantin Ionescu, Octav Luchide, Henry Manu, Nicolae Marascu, Teodor Marian, Sorin Mihailescu, Paul Nedelovici, Iosif Nemes, Gheorghe Sfetescu, Mircea Sfetescu, Sterian Soare, Atanasie Tanasescu, Mihai Vardala, Paul Vidrascu, Dumitru Volvoreanu.

La ediția de la Paris a Jocurilor Olimpice din 1924 a fost inaugurat conceptul de sat olimpic, s-a organizat pentru prima dată ceremonia de închidere a competiției, a fost adoptată deviza olimpică ”Citius – Altius – Fortius” și, tot pentru prima dată, o parte din întreceri au fost transmise live, la radio”, subliniază pe Faceebook Comitetul Olimpi și Sportiv Român.

 Dezvoltarea infrastructurii

Invitat la ”Dialogurile Puterii”, Inocențiu Voinea, redactorul șef al revistei Comitetului Olimpic Român, sublinia că, anul acesta, la JO de la Paris  ”se speră să se ajungă cu un efectiv de circa 100 de sportivi care să reprezinte România. Avem și un sport de echipă, polo, care a lipsit de ceva vreme și acum sunt 13 sportivi care alcătuiesc lotul de polo”.

De asemenea, Inocențiu Voinea a pus accentual pe necesitatea dezvoltării infrastructurii destinate sportului, prin implicarea autorităților locale.

”Autoritățile locale au rol foarte important să dezvolte infrastructura pentru sporturile care se potrivesc acolo și care prind la localnici. Pentru asta însă, trebuie voință politică de la centru, să primească fonduri, să se implice în organizarea de evenimente de anvergură (…)”, spune Inocențiu Voinea.

O investiție sigură

”O repet, un leu investit în sport înseamnă 3 lei economisiți în sistemul de educație, investiți în sistemul de sănătate. Deci, dacă băgăm un leu în sport, în baze sportive, nu o să mai dăm 3 lei ca să îi facem bine pe cei care n-au făcut sport și care se îmbolnăvesc. Obezitatea infantilă e foarte îngrijorătoare în România la ora actuală.  Copiii sunt atrași de gadgeturi, de jocuri pe calculator, de telefoane”, a transmis Inocențiu Voinea la ”Dialogurile Puterii”.