Afacere cu plante medicinale. Care sunt cele mai profitabile culturi

Publicat: 20 feb. 2022, 08:00, de Puterea.ro, în Business , ? cititori
Afacere cu plante medicinale. Care sunt cele mai profitabile culturi
Sursa foto: Pixabay.com

Cultivarea de plante medicinale este o afacere profitabilă și la mare căutare, având în vedere că din ce în ce mai mulți oameni folosesc produse naturiste. Dacă decideți să înființați un astfel de business, e bine de știut că puteți obține finanțare din fonduri europene.

Plantație de mentă

Menta este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante din familia Lamiaceae, răspândite la nivel mondial, șapte în Australia, una în America de Nord și celelalte în Europa și Asia.  În România, menta este cultivată frecvent în județele Brașov, Mureș, Timil, dar și în Sudul Țării. Menta este utilizată ca plantă aromatică, plantă medicinală, industria farmaceutică,  în cosmetică și în industria alimentară.

Plantație de gălbenele

O altă categorie de plante medicinale la mare căutare este cea a gălbenelelor (Calendula officinalis). Cultura de gălbenele este o cultură anuală ușoară, fără pretenții deosebite. Gălbenelele au rol cicatrizant în caz de ulcer gastric, rol de calmant al durerilor menstruale, ameliorarează gastritele hiperacide. Deasemenea, gălbenelele se folosesc și în industria farmaceutică, la prepararea cremelor.

Această plantă se înmulțește prin semințe, fiind o plantă anuală, originară din zonele de sud ale Europei și Asiei. În România, cel mai des soi de gălbenele întâlnit este Petrana.

Cultura de echinaceea

Echinacea este o plantă folosită în medicina alternativă, grație proprietăților imunostimulente, antivirale, cicatrizante și antiinflamatoare. Indienii  din America o întrebuințau pentru cicatrizarea rănilor, sub formă de cataplasmă și intern, la tratarea tuturor bolilor. Ca materie primă, de la echinacea se folosesc părțile aeriene (herba echinacea), recoltate în perioada înfloritului, și rădăcina (radix echinacea), recoltată începând cu anul al III-lea de vegetație sau la desființarea culturii.

Cultura de lavandă

Lavanda sau levănţica (Lavandula angustifolia Mill.) este o plantă perenă din genul Lavandula, familia Laminaceae, aromatică, medicinală şi meliferă, cu tulpini ramificate în tufă, înaltă de 30–50 cm, cu frunze mici şi înguste, de regulă, de culoare verde-argintie şi flori albastre-violet parfumate.

Folosită încă din vremuri străvechi de romani şi de greci, această plantă se găseşte în Africa, în zona calcaroasă şi muntoasă mediteraneană, dar şi în alte regiuni ale Europei sau Asiei. În România, lavanda se cultivă de puțină vreme, de 40-50 de ani.

Lavanda are o gamă largă de aplicaţii, de la alimente şi parfumuri, la cosmetice şi industria medicamentelor, fiind o adevărată resursă de uleiuri esenţiale cu efecte puternice asupra corpului uman.

Valorificarea plantelor prin ulei, butaşi sau flori uscate, va duce la amortizarea investiţiei iniţiale şi la obţinerea profitului, chiar din al patrulea an de la plantare.