La ce ne ajută să curățăm și limba când ne spălăm pe dinți

Publicat: 23 feb. 2023, 11:51, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
La ce ne ajută să curățăm și limba când ne spălăm pe dinți

Curățarea limbii este un obicei pe care îl putem introduce în rutina zilnică pentru a ne asigura că efectuăm o igienă orală completă. Este însă necesar să procedăm astfel de fiecare dată când ne spălăm pe dinți?


„Cavitatea orală este unul dintre locurile cu cele mai multe bacterii din întreg organismul. Unele dintre ele își găsesc „refugiul” pe suprafața dinților, mai ales atunci când ei au relief retentiv (obturații debordante, lucrări neadaptate corect, carii netratate, etc.), fie pe gingii, atunci când ele sunt inflamate și cresc în volum, dar foarte des și pe limbă.

Din cauza morfologiei cu papile gustative, acest relief în sine determină cu ușurință stocarea bacteriilor. Bacteriile, dacă nu sunt curățate, vor continua să colonizeze și să se înmulțească. Tocmai de aceea este important să avem un ritual corect de curățare a dinților zi de zi, folosind periuța și dușul bucal”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe. 
 
„Are nevoie limba de o igienă în mod particular? Răspunsul meu este da, este benefic să o curățăm periodic, mai ales dacă avem de-a face cu depozite consistente de placă bacteriană și acel aspect de limbă încărcată”, explică medicul. 
 
Pentru curățarea eficientă a limbii, există o serie de dispozitive de raclaj care asigură un nivel foarte bun de igienă în comparație cu simpla utilizare a periuței dentare. Nu este bine însă nici să abuzăm de acest obicei sau de forță la efectuarea curățării pentru că mugurii sau papilele gustative se pot desensibiliza, diminuând din senzațiile gustative resimțite.
 
Curățarea limbii reduce respirația urât mirositoare

„Impactul igienizării limbii se va observa și în ceea ce privește halena fetida sau, mai simplu spus, respirația urât mirositoare. La persoanele care au această problemă, ea se va diminua considerabil odată cu integrarea în rutină a obiceiului de curățare a limbii. Există și un studiu realizat în 2022, publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, care demonstrează reducerea gradului de respirație urât mirositoare prin curățarea limbii”, mai spune medicul.

Curățarea limbii, asociată cu ritualul zilnic de periaj și folosire a dușului bucal, îndepărtează eficient bacteriile și resturile alimentare din cavitatea orală, lăsându-ne o senzație foarte plăcută de prospețime. În cadrul unui studiu, efectuat pe 18 participanți pe o perioadă de două săptămâni, realizat în 2017 de Journal of Periodontal Research, cercetătorii au evaluat efectele curățării limbii. Participanții au raportat o senzație mai mare de curățenie decât atunci când nu utilizau dispozitive de curățare a limbii.
 
Curăță pelicula inestetică de pe suprafața limbii
„Unii oameni dezvoltă ca un fel de peliculă albă, galbenă sau maronie pe suprafața limbii din cauza excesului de resturi alimentare. Curățarea limbii poate reduce această peliculă conform mai multor studii de specialitate publicate în International Journal of Dental Hygiene. Dacă totuși problemele persistă, este recomandat să vorbiți cu medicul care vă poate recomanda un tratament”, încheie medicul